Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με την Ομάδα Δράσης (Task Force) και τον επικεφαλής της Χορστ Ράιχενμπαχ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, στη διάρκεια της άτυπης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Η Ομάδα Δράσης και ο επικεφαλής της συναντήθηκαν και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μόσιαλος η Ομάδα Δράσης συζήτησε με τον πρωθυπουργό τον τρόπο παροχής τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα για φορολογικά θέματα, αλλά και για θέματα παρακολούθησης των δημοσίων δαπανών, απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μετανάστευσης και υλοποίησης μεγάλων έργων.

Ο κ. Μόσιαλος με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα είπε ότι η Ομάδα Δράσης θα αποτελείται από 25 μέλη εκ των οποίων τα 2/3 θα έχουν ως έδρα τις Βρυξέλλες και το υπόλοιπο 1/3 θα βρίσκεται στην Ελλάδα.

Ο ρόλος της Ομάδας Δράσης συνίσταται στο να βοηθήσει την Ελλάδα να επιταχύνει την πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και των διαρθρωτικών αλλαγών, είπε ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζοντας ότι την πρωτοβουλία θα την έχει πάντοτε η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα τα προβλήματα που ανακύπτουν θα επισημαίνονται από την ελληνική δημόσια διοίκηση και οι προτεινόμενες λύσεις θα συζητούνται με τα στελέχη της Ομάδας Δράσης, ενώ για την επίλυση των προβλημάτων θα ζητείται η συνδρομή είτε διεθνών οργανισμών, είτε άλλης διοίκησης, ή σε περίπτωση αδυναμίας συνδρομής εκ μέρους στελεχών της ΕΕ τότε θα προκηρύσσεται διαγωνισμός για διεθνή εμπειρογνώμονα.

Ερωτηθείς σχετικά με την «άλλη διοίκηση» ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εμπειρία της Γαλλίας στην οργάνωση της Εθνικής της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ΕΝΑ), λέγοντας ότι μπορείς να αντλήσεις συμβουλές από την εφαρμοσμένη αυτή εμπειρία αν θέλεις να οργανώσεις την αντίστοιχη ελληνική σχολή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε επίσης ως παράδειγμα βέλτιστου φορολογικού συστήματος, εκείνο της Φινλανδίας.

Διευκρινίζοντας ως απάντηση σε άλλη ερώτηση, ότι η Ομάδα Δράσης «δεν θα επιβλέπει» την ελληνική δημόσια διοίκηση, ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι τα μέλη της Ομάδας Δράσης θα αμείβονται από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, ερωτηθείς ποιος αποφάσισε το εύρος των αρμοδιοτήτων της Ομάδας Δράσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πλαίσιο δραστηριοτήτων της Task Force είχε συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.