Πολλά εμπόδια φαίνεται ότι έχει η συννενόηση των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και φαίνεται δύσκολο να ψηφίσουν θετικά επί της αρχής οι 200 βουλευτές που είναι ο στόχος για να περάσει ο νόμος.
Τι περιλαμβάνει η πρόταση νόμου για την απλή αναλογική
Η πρόταση νόμου περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και το δικαίωμα ψήφου στους νέους που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, – επιλέγεται η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος, με ταυτόχρονη κατάργηση της ενίσχυσης («μπόνους») του πρώτου κόμματος, ώστε η Βουλή να αποτελεί πραγματικά αντιπροσωπευτικό θεσμό της ελληνικής κοινωνίας και να εκφράζονται εντός της με δημοκρατικά δίκαιο τρόπο όλες οι απόψεις και οι πολιτικές αποχρώσεις. – ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νέους, καθώς αποτελούν τη γενιά εκείνη που κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες της κρίσης, αλλά την ίδια στιγμή είναι και το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες για μια βιώσιμη και δίκαιη υπέρβαση της παρούσας δύσκολης συγκυρίας. Το ποσοστό εισόδου ενός εκλογικού σχηματισμού στη Βουλή εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας. Ειδικότερα: 1. Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 1, ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος. Το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής. Εξάλλου, ήδη από το 2011, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το υπ’ αριθμ. 1826 ψήφισμά της κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την χορήγηση του δικαιώματος ψήφου, μειώνοντας την εκλογική ηλικία στα 16 έτη. 2. Με το άρθρο 2 του παρόντος σχεδίου νόμου, καταργείται η κοινοβουλευτική ενίσχυση («μπόνους») των πενήντα (50) εδρών, που καθιερώθηκε με τον ν. 3231/2004 (Α’ 45), σε συνδυασμό με το ν. 3636/2008 (Α’ 11), και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπον ώστε το σύνολο των εδρών του κοινοβουλίου (300) να κατανέμεται πλέον με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, βάσει των ψήφων που λαμβάνουν. Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Διαβάστε εδώ πλήρες κείμενο της πρότασης.
Τα «ναι» και τα «όχι» στο πολιτικό σκηνικό
Θετικά διακείμενη με τον εκλογικό νόμο φαίνεται να είναι η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές), ενώ δεν αποκλείεται να υπερψηφίσει και η Χρυσή Αυγή (18 βουλευτές). Η ΝΔ (75 βουλευτές) είναι κατηγορηματική αντίθετη και κάνει λόγο για «νόμο -οπερέτα», όπως και το Ποτάμι (10 βουλευτές) που μιλάει για «θεσμικό έγκλημα». Το ΠΑΣΟΚ (16 βουλευτές) λέει δεν θα συμμετάσχει σε επικοινωνιακά τερτίπια και κατέβασε τις δικές του προτάσεις που αν δεν γίνουν δεκτές στο σύνολό τους από την κυβέρνηση, δεν θα δώσει τελικά θετική ψήφο. Το ΚΚΕ (15 βουλευτές) σκοπεύει να καταψηφίσει επί της αρχής, επειδή δεν καταργείται το πλαφόν 3% εισόδου στη Βουλή, ωστόσο θα υπερψηφίσει συγκεκριμένα άρθρα όπως η κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα και η ψήφος στα 17 χρόνια.