Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα αποφύγει το χειρότερο σενάριο που είναι η χρεωκοπία εξέφρασε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών τη ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει. Οι Έλληνες είμαστε αποφασισμένοι και κάνουμε θυσίες όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και ως προς τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους εταίρους μας. Τα σημαντικά επιτεύγματα της Ευρώπης, όπως το ευρώ, ήταν αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων και μόνο μέσω πολιτικών αποφάσεων μπορούμε να απαντήσουμε στην κρίση. Η στήριξη της ΕΕ απαιτεί προσήλωση στην κοινοτική μέθοδο λήψης αποφάσεων με τη συμβολή όλων των θεσμικών οργάνων».

Αυτά τόνισε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ΕΚ κα. Γιαννάκου στην παρέμβασή της στη συζήτηση της Ολομέλειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την οικονομική κρίση και το ευρώ.

Επιπλέον, τόνισε ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να προσηλωθούμε στα εργαλεία επίλυσης της κρίσης, αναφέροντας ενδεικτικά ορισμένα από αυτά, όπως η αξιολόγηση του ευρωπαϊκού εξαμήνου, οι κατευθυντήριες γραμμές της στρατηγικής Ευρώπη 2020, η εφαρμογή του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τα ευρωομόλογα αλλά και τα project bonds της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως επίσης δήλωσε η ίδια στη χθεσινή συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, η ενίσχυση της κοινοτικής μεθόδου συνεργασίας είναι αναγκαία για την επίλυση της κρίσης και την περαιτέρω ανάπτυξη. Απευθυνόμενη δε στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε: «Οφείλουμε να λάβουμε πολιτικά ισχυρές αποφάσεις και, κυρίως, να τις εφαρμόσουμε».

Ταυτόχρονα ζήτησε από τον ίδιο να στηλιτεύσει κάθε ατυχή και ανακριβή δήλωση, που προέρχεται από αξιωματούχους, για την κατάσταση στην Ελλάδα και την ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος εκμετάλλευσης από τους κερδοσκόπους.