Συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη σκιά της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε και με φόντο τον εκλογικό νόμο. Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα οι εργασίες θα διαρκέσουν από τις 9:30-21:00 και την Κυριακή 26 Ιουνίου από τις 10:00-19:00.
Χθες ο πρωθυπουργός, αιφνιδιασμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες, σε μια προσπάθεια προσέγγισης του αποτελέσματος.
Σε τηλεοπτικό του μήνυμα υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου οράματος και ενός νέου ξεκινήματος για την ενωμένη Ευρώπη. «Είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας».
Γι’ αυτόν τον λόγο, σημείωσε, χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. «Χρειαζόμαστε», τόνισε, «μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα».
Τα θέματα που θα απασχολήσουν την Κεντρική Επιτροπή θα είναι επίσης οι πολιτικές εξελίξεις, οι θέσεις της Κ.Ε. για τον προσυνεδριακό διάλογο, το σχέδιο καταστατικού και ο κανονισμός προσυνεδριακών διαδικασιών.
Μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη προχωρήσει στην «χαρτογράφηση» των θέσεων των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που μπορεί να εξασφαλίσουν συγκλίσεις όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση ενός ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».
Η προσδοκία από την συνεδρίαση είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.