Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ΕCΟΝ, στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης και ανταλλαγής απόψεων με τον Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρο της ΕΚΤ, ο οποίος αυτή τη φορά κλήθηκε να απαντήσει με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου. Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Κύριε Ντράγκι, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω κάτι που αφορά ιδιαίτερα στη χώρα μου την Ελλάδα. Σημείωσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δήλωσή σας πριν από λίγο, για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ελληνική οικονομία. Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω και τι σκοπεύετε εσείς να κάνετε από την πλευρά σας για να ενισχυθεί και να σταθεροποιηθεί αυτή η τάση.
Αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος -που την είχατε θέσει ως προϋπόθεση- ολοκληρώθηκε με επιτυχία, σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του ESM αποδέσμευσε την περίφημη δόση. Η ερώτησή μου είναι: Πότε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει την άρση του waiver, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος του τραπεζικού δανεισμού και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην πραγματική, ελληνική οικονομία; Να περιμένουμε μια τέτοια απόφαση αύριο;
Το δεύτερο ερώτημά μου αφορά στη συμμετοχή -και- της Ελλάδας -επιτέλους, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που όλοι θεωρούν ότι θα βοηθήσει την ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Πότε εκτιμάτε ότι αυτό θα το αποφασίσετε στην ΕΚΤ, υπό ποιες προϋποθέσεις και σε ποια έκταση;
Και τέλος, το ενδεχόμενο μιας αναβολής ή μιας μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, που αφορά στην πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων -ενδεχόμενο που σωστά το απεύχεστε και δεν το επιθυμείτε-, συνιστά ή όχι έναν συστημικό κίνδυνο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα;»
Απαντώντας, ο Μάριο Ντράγκι στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, άφησε να εννοηθεί ότι αναμένεται μια άμεση θετική απόφαση της ΕΚΤ για άρση του waiver, ενώ συνάρτησε, για πρώτη φορά με τέτοια σαφήνεια, την ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με την αξιολόγηση από το ΔΣ της ΕΚΤ της συγκεκριμένης λύσης που θα δοθεί από τους δανειστές στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.