Στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, μέσα από άρθρο του στο βρετανικό website «Left Foot Forward».
Ο κ. Παπαδημούλης μεταξύ άλλων αναφέρει πως οι Βρετανοί θα πρέπει να αποφασίσουν «εάν προτιμούν να είναι από την πλευρά των ευρωπαϊκών λαών που αγωνίζονται από κοινού για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, ή μόνοι τους, στα χέρια της βρετανικής ελίτ, που στρώνει ήδη το έδαφος για μια επιστροφή στο παρελθόν όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα».
Το άρθρο του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταφρασμένο στα ελληνικά:
«Η Bρετανία πρέπει να μείνει στην Ε.Ε. και να αγωνιστεί για Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη»
Οι δυσμενείς συνέπειες για τα δικαιώματα των εργαζομένων μετά από ένα ενδεχόμενο Brexit, είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιθυμούν την έξοδο της Αγγλίας από την Ε.Ε. και στην επιχειρηματολογία τους σύμφωνα με την οποία η στρατηγική απομόνωση του βρετανικού λαού, θα είναι προς όφελός του.
Μια σειρά από εργασιακές κατακτήσεις, όπως το ωράριο, ο νόμος περί διακρίσεων, το εργασιακό διάλειμμα, η πρόβλεψη αδείας για τους εργαζόμενους γονείς, είναι μερικά μόνο από τα πολλά, που θα επηρεαστούν αρνητικά από ένα Brexit. Επιπλέον, τα δικαιώματα αυτά, τα οποία βασίζονται στις υφιστάμενες τώρα σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε, θα τεθούν σε επαναδιαπραγμάτευση στο μέλλον, ενδεχομένως από μια κυβέρνηση Συντηρητικών.
Ωστόσο, το να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αν “μένει ή φεύγει” από την Ε.Ε, δεν είναι θέμα μόνο μιας συγκεκριμένης ανάλυσης της κατάστασης.
Το να παραμείνει η Αγγλία μέλος της Ε.Ε, θα αποτελέσει εξ αρχής έναν παράγοντα προόδου σε ό,τι αφορά το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει ο βρετανικός λαός να μοιραστεί κοινούς στόχους με τους άλλους αγωνιζόμενους Ευρωπαίους.
Η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης ελίτ τόσο στο εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια σημαντική πολιτική αλλαγή. Το να παραμείνει η Αγγλία μέλος της Ε.Ε, ίσως είναι δύσκολο σαν στόχος, απαιτεί ευρεία δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών, αλλά συγκροτεί και τη μόνη πολιτική πλατφόρμα στην οποία ο βρετανικός λαός μπορεί να αγωνιστεί από κοινού, μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, οι Βρετανοί πρέπει να αποφασίσουν εάν, για λόγους αρχής, προτιμούν να είναι από την πλευρά των ευρωπαϊκών λαών που αγωνίζονται από κοινού για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, ή μόνοι τους, στα χέρια της βρετανικής ελίτ, που στρώνει ήδη το έδαφος για ένα πισωγύρισμα, μια επιστροφή στο παρελθόν όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύφεση και περαιτέρω περικοπές στο κράτος πρόνοιας και συντάξεων, είναι μέρος από το ζοφερό μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου, μόλις αυτό κόψει τους δεσμούς με τα ευρωπαϊκά κοινωνικά πρότυπα.
Κανένα αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα δεν έχει σημασία αν δεν μπορεί να εξασφαλίσει προοδευτική αλλαγή μέσω διεθνούς συνεργασίας, δημοκρατικής συμμετοχής και ευρωπαϊκής αλλαγής για όλους.
Για τους λόγους αυτούς, η Βρετανία δεν θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Αντιθέτως, οι Βρετανοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που έχουν προκειμένου να αλλάξουν πολιτική στη χώρα τους, υποστηρίζοντας τη δημοκρατική αλλαγή μαζί με τον Jeremy Corbyn και το Εργατικό Κόμμα, με στόχο τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας κατά του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Οι εθνικές στρατηγικές δεν αποτελούν πλέον επιλογή και δεν έχουμε την πρόθεση να επιστρέψουμε στους εθνικούς ανταγωνισμούς που έκαναν την Ευρώπη να υποφέρει πριν από δεκαετίες.
Οι Βρετανοί πρέπει να προλάβουν να ανέβουν στο κύμα αυτό, που σήμερα οδηγεί την προοδευτική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη και να γίνουν καταλύτης για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Η αλλαγή της Ευρώπης είναι εφικτή μόνο ως συνεργατικό σχέδιο, όχι ως σχέδιο απομονωτισμού».