Με το μανιφέστο του αναπτυξιακού πλάνου της κυβέρνησης με ορίζοντα το 2021 ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει εκ νέου σήμερα την προσοχή του στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, για την οποία θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και παρουσία σύσσωμου του κυβερνητικού επιτελείου και πολλών προσκεκλημένων, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το πλάνο του Μεγάρου Μαξίμου για την αλλαγή σελίδας και τη στροφή στην αναπτυξιακή ατζέντα, θέτοντας ανοιχτά και το μεγάλο στοίχημα για μείωση της ανεργίας κατά το ήμισυ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Υπεραμυνόμενος της «εμπροσθοβαρούς», όπως τόνισε, συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία έκλεισε ένα κεφάλαιο αβεβαιότητας, υπογράμμισε τη διαφορά του όρου «ανάπτυξη» σε αντιπαραβολή με την προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στόχος σήμερα είναι να χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα και δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «η Δίκαιη Ανάπτυξη είναι ένα όραμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι διαφορές μας είναι χαοτικές με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Για εκείνους πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τα συντρίμμια που άφησαν: συρρικνωμένοι μισθοί και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Ως ανάπτυξη αυτοί εννοούν: επενδύσεις με χαμηλό κόστος εργασίας, real estate χωρίς καμία μέριμνα για περιβάλλον, διανομή υπέρ των λίγων με μείωση φορολογικών συντελεστών για τα υψηλά εισοδήματα, μία νεοφιλελεύθερη δυστοπία. Για εμάς ανάπτυξη σημαίνει εκ νέου ένταξη της οικονομίας μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δημιουργία οικονομίας με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, ευρύ φάσμα παραγωγικών δραστηριοτήτων, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα που προσανατολίζεται στην παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβομένων θέσεων εργασίας».

«Βιώσιμη γιατί δεν θα εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά θα μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους και δημοκρατική γιατί θα στοχεύει στο μοίρασμα των ωφελειών, στην εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών και στην ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό ξεδίπλωσε τη σειρά των πρωτοβουλιών για ξεπάγωμα όλων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων υποδομής και παρέθεσε τα εργαλεία για τη στροφή της οικονομίας, δηλαδή τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τη συνέχιση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων ΕΣΠΑ, το πακέτο Γιούνκερ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα και το waiver, τα οποία «εξασφαλίζουν περισσότερη και φθηνότερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Στροφή στον πονοκέφαλο του εκλογικού νόμου

Με την ολοκλήρωση του μανιφέστο της αναπτυξιακής ατζέντας ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο επανέρχεται στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, με τον εκλογικό νόμο να εξελίσσεται σε «σπαζοκεφαλιά» για το Μαξίμου. Το άτυπο υπουργικό που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί αναβλήθηκε από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς η Κουμουνδούρου αυξάνει τα «ντεσιμπέλ» για την απλή αναλογική, με αποτέλεσμα να επισπευσθεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα.

Ενδεικτική των πιέσεων για το νέο εκλογικό σύστημα είναι η παρέμβαση των «53+», οι οποίοι εμφατικά τάσσονται υπέρ της άδολης απλής αναλογικής, ενώ αντιτίθενται στη συζήτηση για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που δεν συνάδει με τα δημοκρατική ιδεώδη της Αριστεράς.

Με τις πιέσεις για την απλή αναλογική να εντείνονται και από κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί προς διαβούλευση εντός του καλοκαιριού προβληματίζει το Μαξίμου. Η πρόταση για απλή αναλογική στις δύο πρώτες κατανομές και μειωμένο μπόνους στην τρίτη κατόπιν προεκλογικής προγραμματικής σύγκλισης κομμάτων χάνει έδαφος προς όφελος της απλής αναλογικής, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να μην ποντάρουν με σιγουριά για το «πού θα κάτσει η μπίλια».

Προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής πάντως «δείχνουν» και οι πολιτικοί συσχετισμοί, καθώς για να μπορέσει να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο νέος εκλογικός νόμος απαιτούνται 200 βουλευτές, γεγονός που καθιστά αναγκαίο για το Μαξίμου εκτός από τις ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων και το «πράσινο φως» του ΚΚΕ, που δεν συζητά κάποια άλλη πρόταση. Με τις ψήφους του Περισσού η κυβερνητική πρόταση συγκεντρώνει το «μαγικό» 203, κάτι που δεν αφήνει καθόλου αδιάφορο τον Αλέξη Τσίπρα…