Η κυβέρνηση δε φοβάται τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο 9 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, παρότι, όπως τονίζει, «είναι δικαίωμα των πολιτών, των εργαζομένων, να κάνουν κινητοποιήσεις».
Σε ερώτηση αν κινδυνεύει η έκτη δόση, απαντά «Όχι, εφόσον κάνουμε το καθήκον μας, δεν κινδυνεύει καμία δόση», ενώ παράλληλα διαψεύδει οποιαδήποτε συζήτηση εξόδου μιας χώρας από το ευρώ.
«Νομίζω ότι η ίδια η κυρία Μέρκελ, αν θυμάστε καλά, τις προηγούμενες μέρες δήλωσε ότι ούτε νομικά, ούτε τεχνικά τίθεται τέτοιο θέμα», τόνισε.
Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ για αμηχανία αντίδρασης «όπως και την 21η Ιουλίου, έτσι και τώρα έκαναν περίπου 20 ώρες για να βγάλουν ένα κείμενο. Πάλι η Ν.Δ. έδειξε μια τεράστια αμηχανία τοποθέτησης».
Ερωτηθείς για την εργασιακή εφεδρεία, απαντά ότι «η εργασιακή εφεδρεία αφορά ένα μικρό ποσοστό του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το σύνολό του τομέα αυτού είναι περίπου 200.000 άτομα. Θα γίνει μια ευρεία αξιολόγηση, για να δούμε αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. [Αυτοί διαιρούνται σε τρεις κατηγορίες.] Ένα ποσοστό θα ενταχθεί πάλι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά σε άλλη ΔΕΚΟ. Είναι οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα είναι πλεονάζοντες, αλλά έχουν ειδικές δεξιότητες. Σε ένα άλλο ποσοστό μπορεί να δοθεί σύμβαση ορισμένου χρόνου. Θα δούμε τα προγράμματα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης. Και τέλος, ένα ποσοστό, μέχρι 10%, θα ενταχθεί στην εργασιακή εφεδρεία -αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμα- με 60% του μισθού τους. [Το 10% των 200.000 είναι 20.000.]».
Τέλος, για το στενό δημόσιο τομέα, αναφέρει ότι «έχει 780.000 με 790.000 εργαζόμενους και διέπεται από τις γνωστές συνταγματικές ρυθμίσεις για την προστασία της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».
Σε σχετική ερώτηση, οκ. Μόσιαλος διέψευσε νέα μέτρα «όσον αφορά τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι φέρνουμε μπροστά πολιτικές, τις οποίες είχαμε τοποθετήσει στο 2012. εφαρμόζουμε το Ενιαίο Μισθολόγιο, που δεν επρόκειτο να εφαρμοστεί το 2011, θα πήγαινε πιο πίσω. Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα ξεκινούσε το καλοκαίρι του 2012. Φέρνουμε πάρα πολλά, πολλές πολιτικές, πολύ πιο νωρίς».