Τις πολύ καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ για τα ΜΜΕ, στη Μόσχα, με θέμα «Νέα εποχή στη δημοσιογραφία, αντίο στην εποχή της μετα-συμβατικότητας», οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στη Μόσχα.
Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Πούτιν στο φόρουμ, ο ρώσος πρόεδρος είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλη Ψύλο, ο οποίος μετείχε σε πάνελ για θέματα «Λογοκρισίας και Ελευθεροτυπίας», υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι φίλος της Ελλάδας».
Ο Μ. Ψύλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του ρώσου προέδρου στο Άγιον Ορος και από την πλευρά του ο Β. Πούτιν τόνισε με έμφαση τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη σημερινή του ομιλία, ανέφερε, ότι η δημοσιογραφία πρέπει να είναι αντικειμενική και να μην υπόκειται σε τυχόν κατασταλτική δράση, τονίζοντας, ότι «οι πληροφορίες δεν θα πρέπει να είναι στόχος κάθε άποψης και να μην υπόκεινται σε κατασταλτικές ενέργειες με σκοπό την προσαρμογή».
Συνεχάρη το «Russia Today» για την 75η επέτειο της λειτουργίας του, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι θα συνεχίσει, όπως έκανε και τα προηγούμενα χρόνια να προβάλλει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας, την ελκυστικότητα των επενδύσεων στη ρωσική οικονομία και να δίνει στο κοινό ένα ευρύτερο φάσμα απόψεων.
Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, μιλώντας στο Φόρουμ αναφέρθηκε στο θέμα της λογοκρισίας στα ΜΜΕ και τόνισε ότι η λογοκρισία είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. «Το περιεχόμενο της λογοκρισίας συγκρούεται με την ιδέα της δημοκρατίας. Τα ΜΜΕ δεν είναι φυσικά στην πλειοψηφία τους ένας αμερόληπτος παρατηρητής αλλά ένα όπλο το οποίο οι πιο ισχυροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για το δικό τους συμφέρον. Ο στόχος δεν μπορεί όμως να είναι η λογοκρισία τους αλλά η αντιμετώπιση των θεμάτων εκείνων που οδηγούν ίσως στην “ανάγκη” της λογοκρισίας».
Ο κ. Ψύλος στάθηκε επίσης και στο φαινόμενο της αυτολογοκρισίας από την πλευρά των δημοσιογράφων. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται συνήθως σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας στον κλάδο, αλλά και λόγω του φόβου για τις ενδεχόμενες συνέπειες αν δημοσιευτεί κάποια πληροφορία. «Δεν υπάρχει όμως μεγαλύτερο ψέμα από εκείνο που βασίζεται στην επιμέρους και επιλεκτική χρήση της αλήθειας. Όταν κρατάς κάποιον στο σκοτάδι και ξαφνικά ανοίγεις ένα παράθυρο ίσως το μόνο πράγμα που θα πετύχεις είναι να τον τυφλώσεις», πρόσθεσε.