Την απόφαση της κυβέρνησης το κλειστό γήπεδο του μπάσκετ στο ΟΑΚΑ να πάρει το όνομα του Νίκου Γκάλη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον σπουδαίο αθλητή, στο Μέγαρο Μαξίμου.
O Αλέξης Τσίπρας μίλησε «για ανταπόδοση της μεγάλης χαράς που έχουμε λάβει ως χώρα και ως κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια από έναν θρύλο του ελληνικού αθλητισμού», σημειώνοντας ότι η σημαντικότερη συνεισφορά του Νίκου Γκάλη είναι ότι «μας έκανες να αγαπήσουμε ως χώρα και ως λαός αυτό το υπέροχο άθλημα, το μπάσκετ, και ταυτόχρονα να νιώσουμε πολλές στιγμές χαράς και περηφάνιας».
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή από το να συνεχίσει το όνομα του μετά την καριέρα του ή και μετά τη ζωή του», είπε ο Νίκος Γκάλης. Είπε ότι νιώθει πολύ μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια. «Μαζί με τα άλλα παιδιά -το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα- προσφέραμε τα μέγιστα στον ελληνικό αθλητισμό και την κοινωνία και η μεγαλύτερη ικανοποίηση που πήρα εγώ ποτέ από όλα αυτά, η μεγαλύτερη αμοιβή, είναι που κάναμε τον ελληνικό λαό να αισθάνεται υπερήφανος».
«Μπαίνεις στα σπίτια μας από όταν ήμασταν μικρά παιδάκια, μεγάλωσα με τα κατορθώματα σου, όπως όλοι της γενιάς μου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι τότε περιμέναμε κάθε Πέμπτη τον αγώνα, στο Ευρωμπάσκετ, τότε που, όπως υπενθύμισε ο Νίκος Γκάλης, όλη η Ελλάδα έβγαινε έξω στους δρόμους και πανηγύριζε. «Τώρα βέβαια πρέπει να στεκόμαστε στον αέρα αρκετές ώρες να κάνουμε και σπασίματα, αλλά σημασία έχει να βάζουμε το καλάθι», είπε ο πρωθυπουργός, σε μια αναφορά που έφερε χαμόγελα και γέλιο στη συνάντηση, με τον Νίκο Γκάλη να σχολιάζει ότι όλοι τον ρωτούν πώς στεκόταν στον αέρα, αλλά ακόμα δεν μπορεί να τους απαντήσει.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχουν βγει και σήμερα πολύ σημαντικοί αθλητές, με τον κ. Κοντονή να επισημαίνει ότι στο φετινό φάιναλ φορ είχαμε δύο Έλληνες προπονητές ξένων ομάδων και ότι υπάρχει μια πορεία που συνεχίζεται.
«Xαίρομαι που η γενιά μας έκανε την αρχή και τα παιδιά συνέχισαν και μέχρι και σήμερα είμαστε υπερήφανοι για το μπάσκετ που έχουμε», είπε ο Νίκος Γκάλης. «Αλλά αυτό που κάνατε τότε εσείς ήταν απίστευτο», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ήταν μέσα στο γήπεδο τότε, 13 χρονών. Επισήμανε ότι δεν υπήρχε τότε ο πρωταθλητισμός με την έννοια που υπάρχει τώρα και ούτε έπεφταν τόσα λεφτά στον αθλητισμό, και η Ελλάδα από το πουθενά κατάφερε τότε να πάρει το πανευρωπαϊκό απέναντι σε μεγαθήρια.
Μιλώντας για τον αθλητισμό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει μια έμφυτη τάση του ανθρώπου να αθλείται και να έχει επιδόσεις και πως όταν αυτό μπαίνει σε ένα συλλογικό πλαίσιο είναι ακόμα καλύτερα, γιατί είναι μάθημα για την ίδια τη ζωή και την κοινωνία. Σημείωσε ότι το μεγάλο τους κατόρθωμα τότε ήταν ότι πήραν χιλιάδες παιδιά από τις καφετέριες και τα έβαλαν στα γήπεδα να παίζουν μπάσκετ. «Μεγάλη ικανοποίηση», σχολίασε ο Νίκος Γκάλης. Επ’ αυτού, ο Στ. Κοντονής παρατήρησε ότι δεν είναι τυχαίο πως μετά το επίτευγμα της εθνικής ομάδας ανδρών, το χρυσό στην Αθήνα και το ασημένιο μετά από δύο χρόνια στη Γιουγκοσλαβία, βγήκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές η εθνική ομάδα εφήβων, δηλαδή τα παιδιά που έβλεπαν τον Γκάλη, πήραν το χρυσό. «Αυτή είναι η τεράστια συνεισφορά τους», είπε για την τότε εθνική ομάδα ανδρών.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Μ. Μαξίμου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, είπε ότι η απόφαση να πάρει το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο ΟΑΚΑ το όνομα του Νίκου Γκάλη είναι μια μεγάλη τιμή που όφειλε η Πολιτεία σε έναν μεγάλο αθλητή, από τους κορυφαίους Ευρωπαίους αθλητές. Σημείωσε τη μεγάλη προσφορά του Νίκου Γκάλη που «έχει καταγραφεί στη συνείδηση όλων των Ελλήνων και κυρίως των νέων ανθρώπων, οι οποίοι εξαιτίας του Νίκου Γκάλη και της μεγάλης προσφοράς της εθνικής ομάδας και των συλλόγων που υπηρέτησε, έδωσε τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό». Προσέθεσε ότι τον θυμούνται όλοι με αισθήματα αγάπης για την τεράστια προσφορά του.
«Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν», είπε ο κ. Κοντονής, «έρχεται σήμερα να δώσει το όνομα ενός κορυφαίου αθλητή του μπάσκετ στο καλύτερο στάδιο που διαθέτει η χώρα, τιμώντας την προσφορά του, την αγάπη του στον αθλητισμό και πάνω απ’ όλα την εκτίμηση των Ελλήνων φιλάθλων στο πρόσωπο του». «Ήταν ένα χρέος και ένα καθήκον, το οποίο σήμερα η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε. Ως προς το πότε θα γίνει η τελετή για την ονομασία του κλειστού, ανέφερε ότι «θα είμαστε σε συνεννόηση με τους φορείς του αθλήματος και θα συναποφασίσουμε».
Ο Νίκος Γκάλης είπε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή για εκείνον και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, τον υπουργό και την Πολιτεία που αναγνωρίζουν την προσφορά τη δική του και των συναθλητών του στο ελληνικό μπάσκετ και στην κοινωνία. Τόνισε ότι η μεγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση για εκείνον είναι ότι ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε περήφανος. Ευχαρίστησε τον απλό κόσμο που του στάθηκε όλα τα χρόνια και πρόσθεσε ότι θέλει όσο μπορεί να περνάει και εκείνος στη νεολαία το μήνυμα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Τόνισε ακόμη ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανεβάσει όσο περισσότερο μπορεί τον αθλητισμό, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εθνική ομάδα μπάσκετ, για την οποία είπε ότι «είναι πάρα πολύ δυνατή».