«Πριν στεγνώσει το μελάνι από την ψήφιση των δύο τελευταίων πολυνομοσχεδίων, η κυβέρνηση έρχεται, άρον-άρον, να “φανερώσει” αρκετά από τα “κρυφά” προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα από ένα πλήθος διατάξεων που “διορθώνουν” και τροποποιούν, επί της ουσίας και επί το δυσμενέστερο, πρόσφατα ψηφισμένες από την κυβερνητική πλειοψηφία ρυθμίσεις», καταγγέλλει ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως καταγγέλλει, οι διατάξεις αυτές αποτελούν «την επιτομή της αβελτηρίας, της προχειρότητας και της εξαπάτησης των πολιτών από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και όλα αυτά για να “κλείσει” μία αξιολόγηση που ήταν, τελικά, μόνο θεωρητικά “κλεισμένη”!».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, με τις διατάξεις που ενσωματώνονται στις «νυχτερινές» τροπολογίες, μεταξύ άλλων:
- Αυξάνεται το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν με την ενεργοποίηση του «κόφτη», αφού αυτά θα πρέπει να υπολογίζονται πλέον σε «καθαρή» και όχι σε «μικτή βάση» (δηλαδή μετά την αφαίρεση της δημοσιονομικής επίπτωσης επί των εσόδων του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης). Έτσι καθίσταται πλέον ξεκάθαρο ότι η ενεργοποίηση του «κόφτη» συνοδεύεται από μεγαλύτερες περικοπές μισθών και συντάξεων.
- Καταργείται το πλαφόν στην αύξηση κυμαινόμενου επιτοκίου εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων τα οποία πωλούνται από τις τράπεζες στα funds. Με τη νέα διάταξη, το κυμαινόμενο επιτόκιο μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αυξηθεί και πέραν του περιθωρίου αναφοράς, επιβαρύνοντας τους δανειολήπτες.
- Περικόπτεται το ΕΚΑΣ από περισσότερους δικαιούχους μέσα στο 2017, με κόστος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.
- Μειώνεται η σύνταξη του Δημοσίου λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της.
- Μειώνεται το εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού του και της μείωσης του ποσοστού επί των αποδοχών που έγιναν κρατήσεις.
- Αυξάνεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), και μάλιστα αναδρομικά.
- Επιβάλλεται να επιτευχθεί συμφωνία – και όχι απλώς να υπάρξει διαβούλευση – με τους θεσμούς για την αναστολή επιβολής ή τη μείωση του ύψους των μέτρων του «κόφτη» σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας.
- Επιβάλλεται η εύρεση, νομοθέτηση και υλοποίηση ισοδύναμων, μόνιμων και «καθαρών» παρεμβάσεων από το σκέλος των δαπανών μέχρι 30-9-2016 (και όχι κατανεμημένες στους προϋπολογισμούς του 2017 και 2018), προκειμένου να μην «παγώσουν» οι μισθολογικές ωριμάνσεις και προαγωγές των ειδικών μισθολογιών. «Πάγωμα» που αποτελεί επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως πρόσφατα μόνη της ψήφισε.
- Καθίσταται ασφυκτικότερο το χρονοδιάγραμμα για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ, με ότι αυτό συνεπάγεται για το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Με λίγα λόγια, ο «λογαριασμός» της «δήθεν διαπραγμάτευσης» προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ανέβηκε κι άλλο. «Και έρχεται να προστεθεί στα βαριά, φορολογικά κυρίως μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν και από χθες, κάποια, ήδη υλοποιούνται, στις ταπεινωτικές υποχρεώσεις της χώρας όπως είναι το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων και στην επιβολή μόνιμων μνημονίων με τον “κόφτη”. Αυτός ο επώδυνος “λογαριασμός” φέρει τη σφραγίδα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και είναι το αποτέλεσμα της ανικανότητας και της αναξιοπιστίας της», καταλήγει.