Η ανάγκη συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, ζητήματα υψηλής τεχνολογίας, ασφάλειας, τρομοκρατίας συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process – SEECP), που έλαβε χώρα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Όπως δήλωσε στo Πρακτορείο Independent Balkan News Agency ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας, «από πλευράς μας, προσθέσαμε και υιοθετήθηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του πολιτισμού και της συνεργασίας στην εκπαίδευση και την έρευνα. Και επίσης, συμφωνήθηκε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και ειδικά προγράμματα και δράσεις που να αφορούν στη νεολαία, να κάνουν πιο ελκυστική την όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη νεολαία. Μορφές τέτοιας συνεργασίας θα μπορούσε να είναι το φεστιβάλ κινηματογράφου, μουσικής, η Ολυμπιάδα είτε για μαθηματικά είτε για υψηλές τεχνολογίες, η δημιουργία δυνατοτήτων άμιλλας ανάμεσα σε νέους επιχειρηματίες – οι startups που λέμε – στη νέα τεχνολογία».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σύγκληση ανάμεσα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης ώστε να κάνουν ένα δημιουργικό πυρήνα ανάδειξης ολόκληρης της Ευρώπης ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι ιδιαίτερα στους νέους τομείς παραγωγής χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη σε όλες τις χώρες ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη και κρίσιμη μάζα προκειμένου να γίνει ελκυστική η περιοχή για την προσέλκυση μαζικών επενδύσεων σε τομείς της νέας τεχνολογίας».

Σχετικά με την τετραμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας και Κροατίας, των τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Κοτζιάς την χαρακτήρισε ως τη «σημαντικότερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκεί, καθώς «εδώ και πάρα πολύ καιρό η Ελλάδα δουλεύει σε αυτήν την κατεύθυνση».

«Είναι» εξήγησε «μια άτυπη, δηλαδή μια μη θεσμοποιημένη συνεργασία, η οποία όμως θα επαναλαμβάνεται σταθερά, όπως συμφωνήσαμε, και θα αφορά θέματα συνεργασίας αυτών των τεσσάρων κρατών ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο εμφανής η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή μας, από τη σκοπιά της ανάπτυξης των κοινωνικών και οικονομικών προγραμμάτων αλλά και από τη σκοπιά ζητημάτων που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική. Το πνεύμα της τετραμερούς είναι ότι δεν μπορούν τρίτες χώρες, ακόμα και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσπαθούν να αποφασίζουν για την περιοχή χωρίς να ακούγεται -και πολύ συχνά να λαμβάνεται ως κυρίαρχος- ο λόγος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλκανική».