Ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με το οποίο κυρώνονται οι συμφωνίες συνεργασίας της Ελλάδος με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Υπέρ της συμφωνίας με το Ισραήλ, η οποία αφορά το καθεστώς των Δυνάμεων των δύο χωρών, τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων ενώ κατά τάχθηκαν Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.
Τη στήριξη όλων των κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής που δήλωσε «παρών» και του ΚΚΕ που καταψήφισε, είχε και η συμφωνία με το μνημόνιο κατανόησης για τη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδος-Αιγύπτου.
Παράλληλα, κυρώθηκε κατά πλειοψηφία και η Προγραμματική Συμφωνία (Programme Arrangement) σχετικά με το “MIOS”, τη Στρατιωτική Υλοποίηση του SESAR (Ερευνητικού Προγράμματος Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, διαβεβαίωσε ότι με την κύρωση της Συμφωνίας για την Κυκλοφορία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα από τα όρια του παλαιού FIR Αθηνών.
Όπως είπε, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει νέους κανόνες για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών πτήσεων, και σημείωσε ότι με την δημιουργία πλέον ενιαίων ευρωπαϊκών συνόρων, διασφαλίζονται περαιτέρω τα ελληνικά εναέρια σύνορα.
« Είναι κάτι αντίστοιχο με τη συμφωνία για τα ευρωπαϊκά χερσαία σύνορα», τόνισε και προσέθεσε:
«Όταν λέω παλιά σύνορα εννοώ ότι δεν αλλάζει το FIR Αθηνών που υπάρχει σήμερα, το ελληνικό FIR, με το νέο FIR το οποίο ενοποιεί τα ευρωπαϊκά σύνορα, τους ευρωπαϊκούς ουρανούς. Δηλαδή, δεν έχουμε αλλαγές σε σχέση με τις εθνικές διεκδικήσεις. Η μόνη μας συμμετοχή με αυτή τη συμφωνία είναι ακριβώς για να μπορέσουν να πιστοποιηθούν οι θέσεις που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε σχέση με τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Ουρανού, και αυτό αφορά, για παράδειγμα, και τις νέες τεχνολογίες οι οποίες χρησιμοποιούνται κατά κόρον χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Ένα απ’ αυτά είναι τα UAV. Τα UAV, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι πλέον της μόδας, πετούν αυτή τη στιγμή σε όλη τη Μεσόγειο, χωρίς όμως, για την Ελλάδα, να υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο. Πρέπει, το νομικό πλαίσιο αυτό να υπάρξει και να δημιουργηθούν νέοι κανόνες, οι οποίοι θα βοηθήσουν ιδιαίτερα στην ασφάλεια πτήσεων».
Αναφερόμενος στις δύο άλλες συμφωνίες, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν θα εμπλακεί σε τυχόν διενέξεις που έχουν τα κράτη αυτά με άλλα στην περιοχή, και αυτό -όπως είπε- το έχουμε καταστήσει σαφές τόσο προς τους συμμάχους όσο και προς τους εταίρους μας.
«Οι συμφωνίες αυτές όχι μόνο ενδυναμώνουν τις καλές παραδοσιακές σχέσεις που έχει η χώρα μας, αλλά τονώνουν και το γεωπολιτικό στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δημιουργούν πεδίο σταθερότητας και διεθνούς ασφάλειας», υπογράμμισε.
Ακόμα, ο υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει την κρατική αμυντική βιομηχανία και έδωσε έμφαση στην εγχώρια παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόλις τελειώσει το εμπάργκο της Ρωσίας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή καλάσνικοφ στην Πάτρα».
«Λαμβάνοντας την πιστοποίησή τους από το ΝΑΤΟ θα μπορεί να τα πουλούμε σε οποιαδήποτε συμμαχική χώρα ενδιαφέρεται να τα προμηθευτεί», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν ενεργοποιηθεί νέες συμφωνίες στα ΕΑΣ, όπως με την Ινδία για το οπλικό σύστημα «Άρτεμις» που είχε παραμείνει στα συρτάρια, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τη ναυπήγηση υποβρυχίων από τα ναυπηγεία μας.
Ο κ. Καμμένος προανήγγειλε ακόμα ότι με το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει και θα καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα δίνεται η δυνατότητα να πουλούμε εύχρηστο μη επιχειρησιακό υλικό που έχουμε στις αποθήκες μας σε χώρες που ενδιαφέρονται.
Όπως είπε, η διαδικασία πώλησης θα είναι με βάση ό,τι ισχύει σε όλες τις χώρες, και θα γίνεται ηλεκτρονικός πλειοδοτικός διαγωνισμός, με ανοικτές πρόσφερες που θα μπορούν να τις βλέπουν οι ενδιαφερόμενοι.
Κλείνοντας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι μετά τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα είναι μηδενικές.
«Φαίνεται ότι η ναοτοϊκή παρουσία στο Αιγαίο δεν περιόρισε απλά τις ροές, αλλά έχουν σταματήσει να ξεκινούν οι πρόσφυγες από τις τουρκικές ακτές, σε αντίθεση με ό,τι βλέπουμε να ισχύει νότια της Ιταλίας», σημείωσε.
Επισήμανε δε, ότι αυτή τη στιγμή έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι δυνατότητες φιλοξενίας των προσφύγων τονίζοντας ότι «κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν έμεινε στη χώρα μας χωρίς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης»