Επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν, κατέθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.
Πιο συγκεκριμένα και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ στις 16 Ιουνίου στην Αγία Πετρούπολη, ο Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει ότι η ΕΕ συνεργάζεται ήδη με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία και ευρύτερα στην Μέση Ανατολή.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Κομισιόν αν εξετάζει την ανάληψη πρωτοβουλιών για «την αποκλιμάκωση της έντασης στις ευρω-ρωσικές σχέσεις, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους», ενώ υπογραμμίζει το γεγονός ότι όλες οι πλευρές, αποδέχονται τη συμφωνία του Μινσκ για την αντιμετώπιση του ουκρανικού ζητήματος.
Ο κ. Παπαδημούλης, ρωτά ακόμη την Κομισιόν για το «αν εξετάζει πρωτοβουλίες για την επανέναρξη του διαλόγου με τη Ρωσία», ενώ ζητά και πληροφορίες σχετικά με «τις μέχρι σήμερα οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Αποκλιμάκωση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας
Το τελευταίο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για τις πρωτοβουλίες ειρήνευσης στη Συρία και γενικότερα για τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής καθώς και για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Όλες οι πλευρές επίσης, αποδέχονται τη συμφωνία του Μινσκ για την αντιμετώπιση του ουκρανικού ζητήματος.
Παρά τα όποια προβλήματα, τις διαφορετικές προσεγγίσεις και εντάσεις, αρκετοί επισημαίνουν την ανάγκη ανάληψης διμερών και πολυμερών πρωτοβουλιών για την αποκλιμάκωση της έντασης στις Ευρω-ρωσικές σχέσεις, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.
Για τους παραπάνω λόγους και με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Γιούνκερ στην Αγία Πετρούπολη στις 16.06.2016, ερωτάται η Επιτροπή:
- Εξετάζει πρωτοβουλίες για την επανέναρξη του διαλόγου με τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή χαλάρωση και εν τέλει ο τερματισμός των αμοιβαίων κυρώσεων, που πλήττουν και τις δυο πλευρές, καθώς και για την αναθέρμανση των διμερών οικονομικών σχέσεων;
- Έχει γίνει μελέτη επιπτώσεων για τις μέχρι σήμερα οικονομικές συνέπειες των αμοιβαίων κυρώσεων – κατά της Ρωσίας και από τη Ρωσία, στις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ;
- Υπάρχουν ή εξετάζονται σκέψεις ή και συγκεκριμένος οδικός χάρτης, με συγκεκριμένα στάδια και προϋποθέσεις, για τον τερματισμό του προσωρινού αποκλεισμού της Ρωσίας από την ομάδα των G8;