Την επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα και τα όσα θα μπορούσε η χώρα μας να κερδίσει από αυτήν σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.
Μιλώντας «Στο Κόκκινο», ανέφερε:
«Είναι καλύτερο, συναισθηματικά και πολιτικά, να κρατάμε μικρό καλάθι, καθώς ανεξάρτητα με την κυβέρνηση, η Ρωσία έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι πάντα «τα βρίσκει» με την άλλη μεγάλη δύναμη.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Πούτιν είναι θετική, είναι κάτι που θα το αξιολογήσουμε, χωρίς μεγάλους ενθουσιασμούς, αφού τελειώσει η διαδικασία και δούμε το περιεχόμενο όσων υπογραφούν.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει ένα κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια της Ρωσίας να βρεθεί πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό θα γίνει και στο βαθμό που έχει ξεπεράσει τα δικά της προβλήματα και θα είναι πιο απερίσπαστη και αξιόπιστη ως συνομιλητής.
Θα πρέπει επίσης να συνεκτιμηθεί η καινούργια γεωστρατηγική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, η οποία δεν υπήρχε πριν 5 χρόνια, υπογράμμισε ο ίδιος».
Όσον αφορά στην συζήτηση για το χρέος επισήμανε:«Για την απόφαση του Eurogroup τα πράγματα δεν είναι ούτε μαύρα ούτε πανηγυρικά. Όλοι γνωρίζαμε ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου» θα υπήρχε συμφωνία. Το θέμα συζητήθηκε, κάτι που είναι θετικό, αλλά δεν δόθηκε καμία οριστική λύση.
Ας μην κρυβόμαστε το ιδεατό, δηλαδή το κούρεμα, δεν θα γίνει. Βρισκόμαστε σε μία Ευρώπη που αλλάζει ας ευχηθούμε να μην αλλάξει προς την κατεύθυνση που κατ’ αρχήν φαίνεται»
Και συνέχισε:«Θα πρέπει να προσέξουμε και να αναλύσουμε το φαινόμενο, να μην εστιάζουμε απλώς στην ακροδεξιά, αλλά να αντιληφθούμε ότι αυτή εκμεταλλεύεται τον ευρωσκεπτικισμό, χρησιμοποιεί αυτό το μανδύα για να πάρει ψήφους.
Φοβάμαι πάρα πολύ και ελπίζω να συνέλθουν οι ηγετίσκοι, να αντιληφθούν ότι η απότομη αλλαγή στην ποιότητα ζωής πολλών εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών οδηγεί σε εκρήξεις διαμαρτυρία».
Ο κ. Κακλαμάνης συνέδεσε μάλιστα τις σημερινές αντιδράσεις στη Γαλλία με την επερχόμενη συζήτηση για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Οκτώβριο, συζήτηση που «θα είναι πολύ δύσκολη για όλους, και για την κυβέρνηση και για μία υπεύθυνη αντιπολίτευση», όπως υπογράμμισε.
Σε περίπτωση που τελικά περάσει η μεταρρύθμιση των εργασιακών στη Γαλλία, πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να διεκδικήσει η ίδια να μείνει αλώβητη; αναρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης.