Με πλούσια ατζέντα και βασικό στόχο τη διεύρυνση της πολυεπίπεδης διμερούς συνεργασίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης επισκέπτεται σήμερα το Ισραήλ. Εξοπλισμοί, συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, επέκταση του πεδίου κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία ο Μπεγλίτης.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας περιγράφει το Ισραήλ ως «στρατηγικό εταίρο» στην ευρύτερη περιοχή, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποτελεί κεντρική κυβερνητική απόφαση, μέσω της οποίας επιδιώκεται να αναπληρωθεί ο χρόνος που χάθηκε με ανάπτυξη μονοσήμαντων σχέσεων και να αποκατασταθεί η ισομέρεια ως στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Προσθέτει, δε, ότι η Αθήνα ξεκάθαρα τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η στρατηγική σχέση που επιδιώκει η Αθήνα να διαμορφώσει δεν επηρεάζεται από την κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας και, σε καμιά περίπτωση, δεν ετεροπροσδιορίζεται.

Ο τομέας της αμυντικής συνεργασίας, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή» αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, λόγω και του αυξημένου ενδιαφέροντος που επιδεικνύει η ισραηλινή πλευρά. Η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας είναι από τα βασικά θέματα των συνομιλιών που θα έχει ο Μπεγλίτης στο Ισραήλ. Η προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτεμβρίου κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας – Ισραήλ αποφασίσθηκε να αναβληθεί, λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας και της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και ο Ισραηλινός ομόλογός του Εχούντ Μπάρακ αναμένεται να συμφωνήσουν την επέκταση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων και στον Στρατό Ξηράς και στο Πολεμικό Ναυτικό.

Στον τομέα των εξοπλισμών και της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, ο Μπεγλίτης πηγαίνει στο Ισραήλ έχοντας στις αποσκευές του την έγκριση από τη Βουλή και το ΚΥΣΕΑ της απόφασης για προμήθεια των ισραηλινών συστημάτων αέρος – εδάφους SPICE. Παράλληλα, οι συζητήσεις που έχουν ήδη αρχίσει για συνεργασία της ΕΑΒ με την ισραηλινή κρατική αεροπορική βιομηχανία αναμένεται να εξειδικευθούν. Η ισραηλινή πλευρά προβάλλει την τεχνογνωσία στην κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι συζητήσεις εστιάζονται στις δυνατότητες συμπαραγωγής. Εκτός από καθαρά στρατιωτικούς σκοπούς, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που είναι εφοδιασμένα με εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης, μπορούν να αξιοποιηθούν για επιτήρηση συνοριακών περασμάτων και έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης ή για εναέρια καταγραφή της εξέλιξης δασικών πυρκαγιών.

Πέραν των αμιγώς θεμάτων αμυντικής συνεργασίας, στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εθνικής Αμυνας θα βρεθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο και οι τουρκικές απειλές εν όψει της έναρξης γεωτρήσεων για φυσικό αέριο εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Αθήνα θεωρεί ότι η στενή συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα και η υποστήριξη στις κυπριακές αποφάσεις και στους σχεδιασμούς, η οποία εκφράστηκε από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο Ισραήλ της ΥΠΕΞ της Κύπρου Ερατώς Μαρκουλλή, έστειλαν σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα. Σε συνδυασμό, δε, με την υποστήριξη προς το δικαίωμα της Κύπρου για εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της, που διατυπώθηκε από Ουάσιγκτον και Μόσχα, διαμορφώνουν σημαντικό ανάχωμα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Πάνος Μπεγλίτης, εκτός από τον ομόλογό του, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον υπουργό Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, τον υφυπουργό Αμυνας Ματάν Βιλνάι, ενώ θα γίνει δεκτός από τον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.