Με ορόσημο το Eurogroup της 24ης Μαΐου για συμφωνία πακέτο αξιολόγησης και χρέους κινείται πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένοντας τις οριστικές αποφάσεις που όπως εκτιμήθηκε και από τον Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο θα σηματοδοτήσουν τη στροφή στην οικονομία.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση έχει μπροστά της 15 ημέρες για να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες της συμφωνίας για την αξιολόγηση. Σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα θα έρθουν σε έναν νόμο, με την κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει ωστόσο τις διαδικασίες εξπρές. Ως εκ τούτου πιθανότατα εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει τα κόκκινα δάνεια, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) και τον αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων από τους στόχους της συμφωνίας.
Για να κόψει το νήμα με επιτυχία το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να έχουν πρώτα ωστόσο αποσαφηνιστεί οι λεπτομέρειες, οι οποίες όπως επιβεβαίωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, παραμένουν. Στόχος είναι να υπάρξει στο EuroWorking Group της Πέμπτης συμφωνία, με την κυβέρνηση να καλείται να εξειδικεύσει μέσω διαπραγματεύσεων εξ’ αποστάσεως έτι περαιτέρω τον τρόπο λειτουργίας και εφαρμογής του αυτόματου κόφτη δαπανών. Πηγές της κυβέρνησης επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Οι ίδιες πηγές όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάντως εξέφρασαν εκ νέου τη σιγουριά τους ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε εφαρμογή ο «κόφτης», λόγω των θετικών στοιχείων της οικονομίας και των ακόμα καλύτερων προβλέψεων για το μέλλον, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία, σε τεχνικό επίπεδο, για το νομοσχέδιο – σκούπα.
Μεγάλο ενδιαφέρον πέφτει από το κυβερνητικό επιτελείο και στο ύψος της δόσης που αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, καθώς κοινοτικές πηγές διαβεβαίωναν πως θα είναι «πολύ μεγαλύτερη από τα 5,7 δισ. ευρώ που προβλεπόταν». Ο λόγος που το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο στρέφει το ενδιαφέρον του στην «υπερδόση» είναι γιατί το ποσό που υπολείπεται από τις υποχρεώσεις τις χώρας θα διοχετευθεί στην αγορά προς αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, γεγονός που αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην άνυδρη ελληνική αγορά.
Τις τελικές αποφάσεις πάντως για το ύψος της δόσης αλλά και τη διάθεση του υπολειπόμενου ποσού θα τις πάρει το Euroworking Group.
Παράλληλα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαβουλεύσεις για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό. Δηλαδή θα είναι έτσι διαμορφωμένος ώστε το χρέος να είναι πάντοτε βιώσιμο και να ακολουθεί πορεία αναλογική με αυτήν της οικονομίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος να ληφθούν μαζί με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να μην συμβεί αφού οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν πλέον να κάνουν με την Αθήνα αλλά με τις εσωτερικές κόντρες των θεσμών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν νέες εκτός προγράμματος καθυστερήσεις.
Εντολή Τσίπρα για στροφή στην κοινωνία
Εν τω μεταξύ στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Αλέξης Τσίπρας ξαναπήρε το λόγο και ζήτησε από τους υπουργούς την επίσπευση του κυβερνητικού έργου σε όλα τα χαρτοφυλάκια που βρίσκονται εκτός της διαδικασίας αξιολόγησης.
Ο πρωθυπουργός θέλει να επιταχύνει όλες τις κυβερνητικές διαδικασίες προκειμένου να απαγκιστρωθεί η κυβέρνηση από τα βαλτωμένα νερά της διαπραγμάτευσης και να ξεκινήσει άμεσα το μεταρρυθμιστικό της έργο. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει στροφή και στην ενασχόληση με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας, καθώς στο πεδίο αυτό η κυβέρνηση εμφανίζεται «μετεξεταστέα» λόγω της διαπραγματευτικής φθοράς. Ως εκ τούτου, από σήμερα κιόλας οι υπουργοί ξεκινούν μπαράζ επαφών με τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινής φύσεως.
Τέλος, αναφορικά με τα σενάρια ανασχηματισμού, κρίνονται άνευ σημασίας επί του παρόντος, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στο εσωκομματικό μέτωπο το αναβληθέν Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα έχει διεξαχθεί το αργότερο μέχρι και τα μέσα Ιουλίου σε «καθαρό» πολιτικό χρόνο και αφού έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες με τους εταίρους.