Εκ νέου αναμένεται να συναντηθούν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι επικεφαλής της τρόικας.

Στη χθεσινή συζήτηση εξετάστηκαν οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου για την πορεία των δαπανών και των εσόδων, οι αποκρατικοποιήσεις, η εξέλιξη των εγγυήσεων που χορηγεί το Δημόσιο και θέματα σχετικά με την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.

Οι κ.κ. Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πωλ Τομσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζουχ (ΕΚΤ) εξέτασαν με τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλο και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών κ.κ. Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία για την εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων, αλλά και ζητήματα σχετικά με την εξέλιξη των τόκων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Η σύσκεψη δεν εστιάσθηκε στα θέματα του μισθολογίου, αν και συζητήθηκαν προβολές για την εξέλιξη του μισθολογικού κόστους στο τελευταίο τετράμηνο του 2011. Δεν υπήρξε δε διαπραγμάτευση για το θέμα των δημοσιονομικών στόχων, στη σκιά της μεγαλύτερης του αναμενόμενου ύφεσης.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που μετείχε στην συνάντηση, δήλωσε στο 24h.gr ότι, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, δεν έγινε καμία αναφορά στην περιοδική έκθεσή του γραφείου ελέγχου του κρατικού προϋπολογισμού της Βουλής, στην οποία γίνεται λόγος για ανεπάρκεια στη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας.

Στη σύσκεψη, τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου ενημέρωσαν την τρόικα για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και τις εισηγήσεις των συμβούλων του Δημοσίου, ενώ ειδική και εκτενής αναφορά έγινε και στις ΔΕΚΟ, όπου διαπιστώνεται βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Ακόμη, εξετάσθηκαν στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη των δαπανών για τόκους, αλλά και το θέμα των εγγυήσεων που έχει παράσχει το Δημόσιο σε φορείς εκτός και εντός Γενικής Κυβέρνησης και οι οποίες κρύβουν «δυσάρεστες εκπλήξεις» για τον Προϋπολογισμό, καθώς καλείται συχνά πλέον να καλύψει μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις τρίτων.

Η σημερινή συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 12:00.