Με τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής να έχει κατέβει σημαντικά, όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να επέλθει πρόωρη «Ανάσταση» σε ένα έκτακτο Eurogroup εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, πιθανότατα την Μεγάλη Πέμπτη.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν στο newsbeast πως μία συμφωνία μέχρι την Παρασκευή πλέον «θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, αλλά όχι απίθανη».
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, κατά την τοποθέτησή του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια, επανέλαβε τη σιγουριά του για το κλείσιμο της αξιολόγησης το προσεχές διάστημα, καλώντας μάλιστα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην ποντάρει όλα τα λεφτά του στην αποτυχία της κυβέρνησης, διότι η αξιολόγηση θα κλείσει».
Κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέλασαν από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις εκ νέου όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί. Πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο κλείσιμο του Ασφαλιστικού, ενώ συμφωνία υπήρξε το μεσημέρι της Τετάρτης και για το πακέτο των μέτρων έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σημαντική είναι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Σταθάκη να κάνει «ολονυχτία» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Eurostat, στα οποία έχουν βασίσει ολόκληρη την επιχειρηματολογία για τη μη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων. Το πρόβλημα, όπως εξηγούσε κορυφαία κυβερνητική πηγή, έγκειται στο ότι «δεν γίνεται να νομοθετήσει κάτι η κυβέρνηση, το οποίο εν συνεχεία μπορεί να μην χρειαστεί να εφαρμοστεί», ενώ επαναλάμβανε πως εφόσον κλείσει η αξιολόγηση και εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος η κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει τυχόν πρόσθετα μέτρα, στα οποία θα ανατρέξει εάν και εφόσον παρατηρηθούν αποκλίσεις από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Ως εκ τούτου, εξόχως θετική εκτιμάται από το Μαξίμου η παρέμβαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση προληπτικών μέτρων, ενώ τήρησε αποστάσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέγοντας ότι «δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί». Την ίδια ώρα με καχυποψία εξέλαβαν στο Μαξίμου τη διαρροή Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος φέρεται να ισχυρίστηκε πως πρώτα θα υπάρξει συμφωνία στα μεγάλα θέματα (ασφαλιστικό-φορολογικό-»κόκκινα» δάνεια), θα νομοθετηθούν τα έξτρα μέτρα –χωρίς να εφαρμοστούν- θα περάσει η συμφωνία από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών και μετά θα υπάρξει η όποια εκταμίευση. «Η δήλωση αυτή είναι υπό αμφισβήτηση» σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης, εντάσσοντάς την ουσιαστικά σε διαρροή του Βερολίνου ως απάντηση στη θετική προς την Ελλάδα στάση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως και να έχει, στο Μαξίμου πίσω από τις δηλώσεις αυτές βλέπουν ακόμα μία επιβεβαίωση των ενδοθεσμικών αντιδράσεων που εμφιλοχωρούν στα κλιμάκια των δανειστών.