Τον προβληματισμό του υπό την μορφή μομφής για αν οι αντιλήψεις της ΝΔ στα θέματα ασφάλειας οφείλονται σε επηρεασμό από παλαιομοδίτικες αντιλήψεις ή αν οφείλονται στο ότι δεν θέλει να αλλάξει πολιτική, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Είπε ότι η τρομοκρατία και το προσφυγικό απαγορεύεται σχεδόν να συνδυαστούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης., προσέθεσε πως «ο κάθε πρόσφυγας δεν είναι τρομοκράτης και η τρομοκρατία δεν προέρχεται από το προσφυγικό» και παρατήρησε πως στις συζητήσεις σε επίπεδο Ε.Ε. έγινε αποδεκτό ότι προβλήματα δημιούργησε η έλλειψη ένταξης αυτών των ανθρώπων και η γκετοποίηση και όχι άλλοι λόγοι τους οποίους -όπως είπε- υπαινίσσεται η αντιπολίτευση.
«Βλέπουμε επηρεασμό της ιδεολογικής τοποθέτησης της ΝΔ από παλαιομοδίτικες αντιλήψεις της δεκαετίας του 50, καταστολή, επίδειξη δύναμης, η εξουσία πάνω από τον πολίτη και εν τέλει αναποτελεσματικότητα, ή δεν θέλετε να αλλάξετε πολιτική», είπε ο κ. Τόσκας απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Κατηγόρησε δε τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε αναποτελεσματικά το θέμα στην Ηγουμενίτσα που ήταν 4.000-6.000 μετανάστες, στην Πάτρα που ήταν γύρω στις 2.500 και σε άλλες περιοχές, αφού -όπως ανέφερε- «πήγαινε η Αστυνομία τους έδερνε, έφευγαν και μετά πάλι τα ίδια». «Παλιά εργαλεία για νέα προβλήματα δεν αποδίδουν. Το να είμαστε οπισθοφυλακή των πιο συντηρητικών και αντιδραστικών αντιλήψεων στην Ευρώπη δεν δίνει λύσεις», είπε.
«Εμείς, δεν ωραιοποιούμε καταστάσεις, δεν έχουμε λύσει τα προβλήματα, αλλά προσπαθούμε με μέθοδο και κινούμαστε με διαφάνεια. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρα προβλήματα και γραφειοκρατία», τόνισε και κάλεσε «να μην υπάρχει μικροψυχία γιατί μπορεί να εκληφθεί σαν έλλειψη πατριωτικής αντίληψης στα δύσκολα».
Ο κ. Τόσκας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως τα ανέφερε η αντιπολίτευση, στην Ειδομένη και στον Πειραιά, επισήμανε ωστόσο ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες «να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να λυθεί το προσφυγικό», και σχολίασε πως ήδη υπάρχει αποσυμπίεση και εκτόνωση της κατάστασης. «Ίσως γι’ αυτό να βιαστήκατε να φέρετε το θέμα για συζήτηση», είπε προς την ΝΔ.
Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε πως αυτό που τον προβληματίζει είναι ότι αν δεν αντιμετωπίζουμε με πολιτικό ρεαλισμό αυτές τις πρωτόγνωρες τις καταστάσεις, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όπως ριζοσπαστικοποίηση περιθωριοποιημένων ομάδων και άκρατη συντηρητικοποίηση άλλων πολιτών, που θα οδηγηθούν σε ακραίες αντιλήψεις. «Αυτό να το καταλάβουν κάποιοι που ζητούν ακραία μέτρα, παρόμοια με τα σκοπιανά», τόνισε.
«Κρυφοί φάκελοι» ανακαλύφθηκαν στο υπουργείο
Εξάλλου, ο κ. Τόσκας ενημέρωσε το Σώμα ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπήρχαν 2.200 «κρυφοί φάκελοι» «από χαλεπούς καιρούς», τους οποίους «ανακάλυψε με μεγάλη δυσκολία» και για τους οποίους -όπως είπε- είχε δοθεί παράταση μέχρι το 2027 να μείνουν κλειστοί. «Ξέρετε ποιους αφορούσαν οι φάκελοι αυτοί; Ξέρει ο κ. Δένδιας κι ο κ. Κικίλιας. Από Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι Χαρίλαο Φλωράκη», είπε και προσέθεσε ότι θα δοθούν αυτά τα στοιχεία και θα ενημερωθεί η Βουλή.
Τέλος, επικαλέστηκε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μία μείωση στο κοινό έγκλημα στις μεγάλες πόλεις, ποιοτικές διαφοροποιήσεις που εξέτρεψαν το έγκλημα σε εύκολους στόχους ή χαμηλού ρίσκου και μείωση των παραβάσεων σε ειδικά εγκλήματα (ανθρωποκτονίες, σεξουαλικά εγκλήματα, λαθρεμπόριο). «Βάζουμε στόχους και προτεραιότητες γιατί καμία Αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει κάθε μορφή εγκλήματος και κανένα σύστημα δεν μπορεί να προστατεύει από τα πάντα», είπε.
«Επιδίωξη είναι η συνεχής βελτίωση του επιπέδου προστασίας των πολιτών, η αναβάθμιση της ποιότητας εξυπηρέτησής τους, η διατήρηση της συνοχής της κοινωνίας και η διασφάλιση περιβάλλοντος ευνομίας και ομαλότητας» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.