«Η υπερφορολόγηση καταστρέφει την Ελλάδα και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να κόψουμε τις σπατάλες», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε πολιτική εκδήλωση στο Κέντρο Νεότητας του δήμου Νεάπολης – Συκεών, στο πλαίσιο της σχετικής καμπάνιας ενημέρωσης του κόμματος σε διάφορες περιοχές της χώρας.
«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το φόρους, φόρους, φόρους. Η λύση όμως υπάρχει. Και εμείς το φωνάζουμε εδώ και αρκετούς μήνες: Η λύση είναι μία, να κόψουμε τις σπατάλες του κράτους». Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι από τις συγκεκριμένες υποδείξεις και προτάσεις του Ποταμιού, μπορούν να εξοικονομηθούν «περίπου τρία δισεκατομμύρια», ένα «τεράστιο» ποσό, το οποίο, όπως είπε, «αυτή τη φορά καλύπτεται από καινούργιους φόρους, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή τη χώρα, με συνήθη υποζύγια, είτε κυβερνάει ο ένας είτε κυβερνάει ο άλλος, να πληρώνουμε όσο δυνατόν περισσότερους φόρους».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το Ποτάμι και εάν υποδηλώνουν ενδεχόμενη πρόθεση συνεργασίας της ΝΔ με το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε:
«Να μην υπερβάλλουμε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σ’ αυτή τη μεγάλη κουβέντα για να ξαναστήσουμε τη χώρα, το Ποτάμι μπορεί να είναι ένας σύμμαχος και ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Εμείς το έχουμε πει, ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει πορεία. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας, εδώ και πολύ καιρό, τα έχει παρατήσει, περιμένει τα προβλήματα να σαπίσουν και μετά να δώσει λύσεις. Πιστεύουμε λοιπόν ότι είναι υποχρέωση μας να αναζητήσουμε προοδευτικές, κεντρώες λύσεις. Είμαστε απέναντι όμως, σε συντηρητικές, δεξιές λύσεις, όπως είμαστε απέναντι σε λαϊκίστικες, αριστερές λύσεις».
Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε «το Ποτάμι να είναι η “νύφη” για τον κόσμο και να μην είναι η νύφη για τα άλλα σχήματα». Για τις δημοσκοπήσεις απάντησε «σίγουρα, δε με ευχαριστούν», αλλά τόνισε ότι θα συνεχίσει να λέει αυτά που πιστεύει, «όσο κι αν είναι πιθανόν δυσάρεστα» και ότι δεν τον ενδιαφέρει, τελικά, τι λένε οι δημοσκοπήσεις.
Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών στη Λέσβο, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι βοηθάει να σταλεί ένα σημαντικό μήνυμα στην Ευρώπη : «Οι Έλληνες έχουν κάνει το καθήκον τους. Παρά την ανίκανη κυβέρνηση, οι Έλληνες έχουν κάνει το καθήκον τους. Και το καθήκον τους πρέπει να το κάνουν και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης και δεν το έχουν κάνει». «Θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί ένα μέρος της ευθύνης» προσέθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Στη σύντομη εισήγηση του στην εκδήλωση υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση είναι μια λαϊκίστικη κυβέρνηση, ένα μείγμα ιδεοληπτικών αριστερών και ακροδεξιών» και ότι «είναι μια κυβέρνηση που το Ποτάμι δεν θα στηρίξει με κανέναν τρόπο». Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι το Ποτάμι έχει προτάσεις και λύσεις και ότι πράγματι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, αλλά υπό δύο προϋποθέσεις, η πρώτη, στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου «για την έξοδο της χώρας από την κρίση» και η δεύτερη ότι «ο κορμός της προσπάθειας, για να σώσουμε τη χώρα, δεν μπορεί να είναι οι άνθρωποι που έχουν κάνει τα λάθη του παρελθόντος».
Κατά την εκδήλωση, που συντόνισε η πρώην βουλευτής και στέλεχος του κόμματος Χριστίνα Ταχιάου, η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Σπύρος Πέγκας, ανέλυσαν τις προτάσεις του κόμματος, αναφέροντας και τα ποσά που θα εξοικονομούνταν εάν εφαρμόζονταν αυτές, όπως, φορολογική σταθερότητα, μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% σε βάθος πενταετίας, καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικών διαδικασιών, ενοποιήσεις τμημάτων και υπηρεσιών, υποχρεωτικό πλαστικό χρήμα, απαλλαγή από το ΦΠΑ επιχειρήσεων με τζίρο ως τριάντα χιλιάδων ευρώ με αντιστάθμισμα ένα τέλος εξαίρεσης, μείωση των αποσπασμένων υπαλλήλων, επιτάχυνση της δικαιοσύνης, πάταξη παραοικονομίας, κ.ά.
«Αν μειωθεί η κρατική σπατάλη κατά 3%, δηλαδή τα έξοδα από το 49,3 % στο 46,3% του ΑΕΠ, δεν θα χρειαζόταν να ψηφιστεί καμία αύξηση της φορολογίας» σημείωσε η κ. Μάρκου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αποκέντρωσης και εκχώρησης ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, με την οποία συμφώνησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού.