«Το ζήτημα του ονόματος είναι ένα πρόβλημα, με περιφερειακή και διεθνή διάσταση και σίγουρα δεν μπορεί να λυθεί με προώθηση αλυτρωτικών βλέψεων και με όχημα την πλαστογράφηση της ιστορίας και την οικειοποίηση της εθνικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της Χρυσής Αυγής, στη Βουλή με θέμα: «Εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς».
Ο κ. Αμανατίδης επισήμανε ότι η εξωτερική πολιτική είναι εθνική υπόθεση και απαιτεί πολιτικές συναινέσεις» αλλά όχι επιδείξεις, που πολλές φορές αποσκοπούν μόνο στην ψηφοθηρία.
Το ζήτημα του ονόματος, είπε ο υφυπουργός, είναι ένα εκκρεμές διεθνές πρόβλημα, κάνοντας μία αναδρομή στην πορεία των συνομιλιών που η Ελλάδα «με ρεαλισμό, εποικοδομητικό πνεύμα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» σέβεται και στηρίζει τις υπό την αιγίδα των Η.Ε από τις αρχές της δεκαετίας του 90,
«Η Ελλάδα αντέδρασε όλο αυτό το διάστημα έντονα στην υποκλοπή της ιστορικής και πολιτιστικής της κληρονομιάς», είπε ο κ. Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει «την ακαδημαϊκή κοινότητα, έτσι ώστε φέρνοντας στο φως, επιστημονικά και αντικειμενικά δεδομένα, αποδεικνύουμε το ποιος στην πράξη υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πατρίδας».
Αναφέρθηκε δε «στα συγκλονιστικά νεότατα αρχαιολογικά ευρήματα, που μπήκαν στην αυστηρότερη επιστημονική βάσανο με τη βοήθεια της διεθνούς επιστήμης σε τρία επιστημονικά συνέδρια που οργάνωσε το Κέντρο Ελληνικής στα οποία καταρρίπτεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα οριστικά ο ισχυρισμός περί της Μακεδονικής ως «γλώσσας» ινδοευρωπαϊκής, αλλά και δήθεν ανεξάρτητης από την ελληνική», υπογραμμίζοντας ότι «η επικοινωνιακή γλώσσα των Μακεδόνων ήταν τα ελληνικά» και ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την ακαδημαϊκή κοινότητα στην έρευνά της.
Απαντώντας, στη δευτερολογία του, στο θέμα για σχετική διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι μια τέτοια συζήτηση «δεν μπορεί να τεθεί αυτή τη στιγμή, ούτε χρονικά ούτε ουσιαστικά», και πρόσθεσε ότι έχει τεθεί το ζήτημα του αλυτρωτισμού σε όλα τα φόρα, παντού, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Κοτζιά κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια.
«Δεν αντιτιθέμεθα στην Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική προοπτική της FYROM» είπε, σημειώνοντας ότι «ωστόσο, υπάρχει μια βασική, αντικειμενική προϋπόθεση: για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική πορεία κάθε υποψήφιου κράτους, είναι να ασπάζεται και να σέβεται στην πράξη τις θεμελιώδεις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται ο Οργανισμός, στον οποίο επιδιώκει την ένταξή του και ιδίως στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, που αποτελεί την βάση μιας εταιρικής ή συμμαχικής σχέσης μεταξύ των κρατών».
«Επιμένουμε» κατέληξε ο κ. Αμανατίδης «ότι για να είναι δυνατή η λύση στο ζήτημα του ονόματος πρέπει οι γείτονές μας να αποκτήσουν ρεαλιστική και πραγματιστική προσέγγιση και να επιδείξουν την ικανότητα του πνεύματος των έντιμων συμβιβασμών. Λύση με το συνταγματικό τους όνομα δεν υπάρχει. Επιμένουμε στην ανάγκη κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων».