«Η συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών κομμάτων και η αγανάκτηση των πολιτών που απελευθερώνουν και νομιμοποιούν με τον τρόπο τους, στη συγκεκριμένη κοινωνική και οικονομική συγκυρία, την ανεύθυνη δημαγωγία, την τυφλή βία και τους προπηλακισμούς πολιτικών, οδηγούν εκ των πραγμάτων τη χώρα σε εκλογές ευθύνης και τους πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Αυτό τονίζει στη βαρυσήμαντη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο υπουργός Υγείας προεξοφλεί ακόμα ότι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μια ανοιχτή προοπτική, είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές. Ο υπουργός Υγείας προσθέτει ακόμα ότι θα παρευρεθεί στην προσεχή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου προκειμένου να πείσει την ιεραρχία της Εκκλησίας ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της για τον νέο νόμο που αφορά στη δωρεά οργάνων. Ο Α. Λοβέρδος αποτίνει επίσης φόρο τιμής στον εκλιπόντα Νίκο Θέμελη, στον οποίο και οφείλει την είσοδό του στην πολιτική.
Αναφερόμενος στην επιδεινούμενη κατάσταση που επικρατεί μετά την την απόφαση της 21ης Ιουλίου, ο Α. Λοβέρδος τονίζει τα εξής: «Η επιδείνωση στην οποία αναφέρεστε είναι μια πραγματικότητα. Οι έλληνες πολίτες, άλλοι πολύ, άλλοι λίγο, είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις. Αυτή η ενημέρωση αίρει πια κάθε δικαιολογία για εσωστρεφείς εκτιμήσεις και, συνεπώς, καθιστά ανεπίτρεπτη κάθε απόπειρα υιοθέτησης πολιτικών απόψεων περί ύπαρξης άλλων λύσεων για τη χώρα μας, δήθεν φιλολαϊκότερων. Πρέπει, λοιπόν, να πέφτουν στο κενό οι αόριστες εισηγήσεις τάχα για άλλα μίγματα πολιτικής, που ξεπερνούν με τρόπο δημαγωγικό τις πραγματικές ανάγκες της χώρας για συγκράτηση της σπατάλης, για διαρθρωτικές αλλαγές και για την οργάνωση και εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών. Πράγματι, οι κίνδυνοι είναι τώρα περισσότεροι. Η δική μας, όμως, απάντηση προϋποθέτει την εφαρμογή όσων
ψηφίσαμε στη Βουλή τον Ιούλιο, καθώς και την ενεργό ευρωπαϊκή πολιτική μας, στο πλάι της Γαλλίας και της Γερμανίας, στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός διευκρινίζει ότι συμφωνεί με τη φράση του Πρωθυπουργού ότι «οι πολίτες επιθυμούν αλλαγές και όχι εκλογές», αλλά τονίζει ότι «Είναι ώρα ευθύνης και όχι πολιτικολογίας. Ευθύνης βέβαια για όλους, πρωτίστως για τους πολιτικούς και τα κόμματα, αλλά οπωσδήποτε και για τους πολίτες».