Σε τρεις άξονες κινείται η κυβέρνηση με την – εκρηκτική όπως αναμένεται – προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την φυγή προς τα εμπρός με αλλαγή ατζέντας από την περιδίνηση του προσφυγικού και της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα, μέσα από ένα επικοινωνιακό ντεμαράζ στο προνομιακό για την μόλις ενός έτους κυβέρνηση πεδίο της διαπλοκής.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Την ίδια ώρα η μετωπική επίθεση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου σε διαπλεκόμενα συμφέροντα και κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να λειτουργήσει ως συγκολλητική ουσία που θα επουλώσει τα τραύματα της κυβέρνησης από την πρόσφατη μίνι κυβερνητική κρίση των «μακεδονομάχων». Τέλος, στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσουν να φέρουν σε δυσχερή θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη, διεμβολίζοντάς τη ΝΔ εκ δεξιών, αφού εμμέσως πλην σαφώς η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να πάρει θέση ανάμεσα στην πτέρυγα των «σαμαρικών» και αυτή των «καραμανλικών» που τηρούν αποστάσεις ασφαλείας ένεκα και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Όλες οι πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης συγκλίνουν σε μία κοινοβουλευτική διαδικασία που θα εκτοξεύσει «στα κόκκινα» το πολιτικό θερμόμετρο. Ήδη, από το μεσημέρι της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου σε μία τελευταία «πρόβα τζενεράλε» ενόψει της σημερινής σύγκρουσης, ενώ εδώ και μέρες συγκεντρώνονται στοιχεία και σχετικοί φάκελοι για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως στη φαρέτρα του Αλέξη Τσίπρα, του Πάνου Καμμένου, του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν θα βρίσκονται υποθέσεις που αφορούν αμιγώς τον χώρο των μίντια, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλες που εμπλέκουν ακόμα και πολιτικά πρόσωπα και οι οποίες επί σειρά ετών έχουν μείνει στη σκιά. Από το κυρίως μενού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα λείπουν θαλασσοδάνεια σε μιντιακούς ομίλους, των οποίων τα απόνερα φτάνουν μέχρι τις όχθες των μέχρι πρότινος κυβερνώντων, όπως τόνισε στην επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, οι «λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ που σκονίζονταν στα συρτάρια», όπως σχολιάζουν επανειλημμένα κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αδήλωτες εταιρίες offshore, ύποπτα ακίνητα αλλά και υποθέσεις που αγγίζουν μέχρι και τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης είναι και η σχετική δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος σημείωσε πως «Ήρθε η ώρα να ακουστούν αλήθειες για τα θέματα της διαπλοκής στη Δικαιοσύνη, όπως επίσης να μάθει ο ελληνικός λαός την ώρα που οδηγούνταν σε εξαθλίωση ποιοι διαπλεκόμενοι διακινούσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε κρυφούς λογαριασμούς, ποιοι εκδότες δανείζονταν τα χρήματα του ελληνικού λαού από τις τράπεζες και από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και την ίδια στιγμή τα έβγαζαν στο εξωτερικό χρεώνοντας τα κανάλια τους και πώς αυτή η κυβέρνηση θα τελειώσει με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».
Στο κυβερνητικό επιτελείο με τη σωρεία «σκοτεινών» υποθέσεων που θα παραθέσουν, όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές με «ονόματα και διευθύνσεις», θα επιχειρήσουν να αποδείξουν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας και της κοινωνίας τη διασύνδεση μεταξύ συγκεκριμένων μιντιακών ομίλων και κομμάτων της αντιπολίτευσης που συντονισμένα εξαπολύουν «μεθοδευμένες επιθέσεις κατά της κυβέρνησης».
Ιδιαίτερη μνεία αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην περιβόητη «γάτα των Ιμαλαΐων» του γνωστού – υπόδικου πλέον – εκδότη που είναι «στα κεραμίδια» με την κυβέρνηση, αλλά και στις ουκ ολίγες συμπτώσεις που εντοπίζονται στην υπόθεση Βγενόπουλου και την εισαγγελέα Τσατάνη. Από το στόχαστρο του πρωθυπουργού δεν θα διαφύγουν και οι αποκαλύψεις για τα αλλεπάλληλα τιμολόγια της ΝΔ προς τον κατηγορούμενο για εκβιασμούς εκδότη. Στην κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πάρει θέση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, σε μία προσπάθεια να «καλύψει» πεπραγμένα του προκατόχου του.
Τέλος, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ενδεικτική των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη θα είναι η στάση που θα τηρήσει έναντι του «καραμανλικού» αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, καθώς σε περίπτωση μετωπικής επίθεσης εκτιμάται ότι θα βρεθεί άτυπα απέναντι σε μεγάλο μέρος της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας.