«Μαύρη τρύπα που έχουμε πέσει μέσα» χαρακτήρισε το προσφυγικό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον «Αθήνα 9.84».
«Εμείς πήραμε ως Δημοκρατική Συμπαράταξη θέση επιφύλαξης για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είπαμε ότι αυτή η συμφωνία, που σχετίζεται και με την Τουρκία, θα κριθεί στην πράξη. Χθες που άρχισε η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, η πράξη δεν ήταν καλή, οι ροές συνεχίζονται σαν να μην υπήρξε καμία απόφαση… Κατανόησα από το κείμενο της συμφωνίας ότι είναι όλη η Ευρώπη με κλειστά τα σύνορα της και η Ελλάδα με την Τουρκία ως ενιαίος χώρος. Αν έχουμε δίκιο, ο πρωθυπουργός έχει τεράστια ευθύνη που το επέτρεψε. Θα μπορούσε να το μπλοκάρει», υποστήριξε ο κ. Λομβέρδος.
Σχετικά με την επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτη και ανεξήγητη αυτή την παρέμβαση της κ. Θάνου».
«Είναι τόσο οφθαλμοφανής η παρέμβασή της, σε χώρο που δεν της επιτρέπεται να παρέμβει» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος για να συμπληρώσει: «ζητά επί της ουσίας να αλλάξει τους όρους άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου που κάνουν στελέχη του κόμματος αυτού ή που και η ίδια η πρόεδρος έχει ασκήσει σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι αυτό δεν έχει ξανασυμβεί και είναι μια καταδικαστέα κίνηση, η οποία αυτή καθ’ εαυτή συνιστά παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών… Αύριο, στην ολομέλεια της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα τοποθετηθεί και σε αυτά με πολύ αυστηρό τρόπο. Θεωρώ ανεπίτρεπτη και ανεξήγητη αυτή την παρέμβαση της κ. Θάνου. Είναι τόσο οφθαλμοφανής η παρέμβαση της σε χώρο που δεν της επιτρέπεται να παρέμβει, που δεν μπορώ να εξηγήσω πώς έκανε αυτό το μεγάλο σφάλμα. Μην κοιτάτε που η χώρα έχει άλλα θέματα, πολύ πιο σοβαρά και ασχολείται με αυτά. Εάν ήμασταν σε παλιότερες εποχές, δεν ξέρω αν θα μπορούσε να σταθεί στο αξίωμα της».
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας Γεννηματά – Θεοδωράκη και Γ. Παπανδρέου για ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς, εκτίμησε: «Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια προσέγγιση για τη μεγάλη κεντροαριστερά… Στο μυαλό μας είχαμε κατά βάση το Ποτάμι, αλλά δεν αποκλείαμε κανέναν, είτε κόμμα, είτε πρόσωπο. Αυτό “πήρε σάρκα και οστά” πριν από λίγο καιρό με μια πρωτοβουλία που πήραμε και εξειδικεύτηκε ακόμα περισσότερο με δύο επιστολές που έστειλε η Φ. Γεννηματά, στον Σ. Θεοδωράκη και τον Γ. Παπανδρέου. Οι απαντήσεις που πήραμε είναι κατά βάση απορριπτικές. Η μία -του Γ. Παπανδρέου-, διότι θέτει θέμα συνύπαρξης με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον χώρο συζήτησης δηλαδή και με αυτόν, ενός προσκλητηρίου της κεντροαριστεράς που αφορά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά τού Σ. Θεοδωράκη ήταν απολύτως απορριπτική – η χθεσινή του επιστολή- και αντιπρότεινε τις δικές του πρωτοβουλίες με κόμματα και κινήσεις του χώρου, η οποία δεν βλέπω τι νόημα έχει».
Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας: «Δεν έχω ξαναδεί στη μεταπολίτευση πρωθυπουργό να έχει τέτοιου είδους αδυναμίες και ανικανότητες. Στην Ελλάδα έλεγαν ότι πρωθυπουργός μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε. Ο κ. Τσίπρας το επαληθεύει αυτό».