«Για να είμαστε όμως αξιόπιστοι και χρήσιμοι για τη χώρα, πρέπει να λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη, πρέπει να λέμε αλήθειες», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε συνάντηση στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ το μεσημέρι.
Εξήγησε την απάντηση που έστειλε αμέσως στην επιστολή της Φώφης Γεννηματά με την οποία προσκαλούσε το ΚΙΔΗΣΟ να προσέλθει στη συγκρότηση επιτροπής για την Προγραμματική Συνδιάσκεψη που θα οδηγήσει σε νέο πολιτικό φορέα .
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε συγκεκριμένα: «Ο προοδευτικος χώρος δεν μπορεί να περιοριστεί σε ρόλο τρίτου ή όποιου άλλου πόλου, αλλά να καταστεί ο κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά. Αναβαπτισμένος στην κολυμβήθρα των αρχών και των αξιών μας.
Και θέλω να γνωρίζετε ότι, απάντησα αμέσως, γιατί οι ιστορικές περιστάσεις απαιτούν καθαρό λόγο και πράξη. Χωρίς την παραμικρή σκιά.
Δεν σας κρύβω μάλιστα ότι, επιθυμία μου είναι, οι όποιες συναντήσεις να γίνουν αν είναι δυνατόν ακόμη και ανοιχτές, μέσω του Διαδικτύου, ώστε όλοι να μπορούν να παρακολουθούν αλλά και να συμμετέχουν, διαμορφώνοντας βέβαια τις κατάλληλες προϋποθέσεις γι’ αυτό.
Από την πλευρά μου, επιθυμώ να τονίσω τα εξής:
Σε ό,τι με αφορά, σε ότι αφορά το ΚΙΝΗΜΑ μας, επιθυμώ όλα να είναι γνωστά σε όλους τους πολίτες. Τίποτα στο παρασκήνιο.
Οποιαδήποτε εξέλιξη στον προοδευτικό χώρο, δεν μπορεί παρά να αφορά – και μόνον, τον Ελληνικό λαό, τη χώρα, την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος, πάντα με καθαρό προοδευτικό πρόσημο. Οτιδήποτε άλλο, θα μας βρει απέναντι. Γιατί, μόνο μια επιλογή έχουμε: να αλλάξουμε τη χώρα. Να τελειώνουμε με το παρασιτικό πελατειακό σύστημα. Αυτό θα είναι το κριτήριό μας, όπως και ο απόλυτος σεβασμός της αξιοπρέπειας και της αυτονομίας κάθε προσώπου ή οντότητας που επιθυμεί να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα».
Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβερνητικής του περιόδου 2010-2012 αφήνοντας αιχμές για όσους στο ΠΑΣΟΚ δεν το έπραξαν και ειδικότερα στη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. «Προτίμησαν να μην αναλάβουν το κόστος από το mail Χαρδούβελη, για να το πω απλά, κόστος απειροελάχιστο αν αναλογιστεί κανείς τι ακολούθησε, παραδομένοι σε δύο επιλογές. Η πρώτη, της επανόδου τους στην αντιμνημονιακή υστερία, για να αντιμετωπίσουν στις Ευρωεκλογές που προηγήθηκαν τον έταιρο αντιμνημονιακό συνοδοιπόρο, τον ΣΥΡΙΖΑ. Απέτυχαν. Και στη συνέχεια, η δεύτερη, της αριστερής παρένθεσης. Το κόστος για τη χώρα, τεράστιο. ‘Ανοιξαν την πόρτα σε εξελίξεις που θα πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια.
Ένα τρίτο μνημόνιο – συνυπεύθυνος και ο ΣΥΡΙΖΑ με το λαϊκισμό του – και πλήγμα στην οικονομία θηριώδες, όπως για παράδειγμα, από την επιβολή των «capital controls».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την εμπλοκή των εθνικών θεμάτων στην αντιμετώπιση του προσφυγικού τονίζοντας ότι «επαναλαμβάνει ότι αποτελεί την πρώτη φορά αριστερά – για μένα πρώτη φορά αριστερά ήταν το 1981, στην πράξη ακολουθεί τις πιο συντηρητικές συνταγές και πρακτικές. Θέλοντας, για παράδειγμα, να καταργήσει την διαύγεια. Γιατί; Φοβάται την κρίση του λαού; Του πολίτη; Η αναξιοκρατία, η ιδιοποίηση του κράτους, είναι δεξιές πρακτικές. Υπονόμευσαν την οικονομία μας αλλά και προοδευτικές κυβερνήσεις όταν τις υιοθέτησαν» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.