«Μετά κόπων και βασάνων καταφέραμε να χαράξουμε το μίνιμουμ της εθνικής συνεννόησης για το προσφυγικό. Η συνεννόηση αυτή έχει τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, αλληλεγγύη και φροντίδα στους πρόσφυγες. Δεύτερον, επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους ή έστω στις χώρες απ’ όπου πέρασαν στην Ελλάδα. Τρίτον, ασφάλεια για τους τους κατοίκους των νησιών» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και συμπλήρωσε πως «οι εξελίξεις στο προσφυγικό ανάγκασαν την κυβέρνηση να μετατοπίσει τις θέσεις προς το ρεαλιστικότερο»!
Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι: «πρότεινα την τοποθέτηση ενός υπουργού κοινής αποδοχής για το προσφυγικό. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Τσιπρα. Δεν είχε καμία διάθεση να συζητήσει κάτι τέτοιο. Εγώ ήμουν έτοιμος να προτείνω και συγκεκριμένο πρόσωπο αλλά υπό αυτές τις συνθήκες δεν το έκανα» και συμπλήρωσε: «Αισθανόμαστε νικητές επειδή αρκετές από τις θέσεις μας έγιναν αποδεκτές και θα αποτυπωθούν στο κοινό ανακοινωθούν. Η Ελλάδα δίνει σήμα πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους μετανάστες όλου του πλανήτη».
Σε ότι αφορά το κλίμα που επικρατούσε εντός του προεδρικού μεγάρου ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως: «Είμασταν αυστηροί για όσα δεν έγιναν το 2015. Είπα στον πρωθυπουργό να αλλάξει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα» και κατέληξε αναφερόμενος στη πιθανότητα η Ελλάδα να θέσει βέτο στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό: «Στο κοινό ανακοινωθέν θα γίνεται σαφές πως οι χώρες που διαφοροποιούνται θα έχουν συνέπειες και καλούμε την ΕΕ να κάνει συγκεκριμένες τις κυρώσεις αυτές. Ο κ. Τσίπρας είπε πως το βέτο είναι πάντα πάνω στο τραπέζι. Αλλά ούτε ο ίδιος είπε πως θέλει να το χρησιμοποιήσει αλλά ούτε και εμείς συμφωνήσαμε κάτι τέτοιο».
Τέλος ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πως θα ήταν «προσβολή για την Ελλάδα και τους Έλληνες να συζητήσουμε την σύνδεση του προσφυγικού με το οικονομικό και να ζητήσουμε από την Ευρώπη ανταλλάγματα».