Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα «Ημερησία» επισήμανε ότι οι λαϊκές αντιδράσεις έχουν αποτρέψει την κυβέρνηση να φέρει στην Βουλή το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες πως μια κινητοποίηση από μόνη της μπορεί να αποτρέψει συνολικά τα αντιλαϊκά σχέδια.
Επισήμανε την αναγκαιότητα εισόδου νέων δυνάμεων στον αγώνα με ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας και κυρίως με στόχευση του πραγματικού αντιπάλου και των πραγματικών αιτιών των προβλημάτων και όχι μόνο του πολιτικού προσωπικού του συστήματος.
«Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο λαός έχει τη δυνατότητα να καθυστερεί, να εμποδίζει μέτρα και βεβαίως να αξιοποιεί ρήγματα που μπορεί να προκύψουν απ’ την κυβερνητική δυσκολία, σε όφελος των δικαιωμάτων του» πρόσθεσε.
Είπε ότι το ΚΚΕ δεν αντιλαμβάνεται τον συλλογικό δίκαιο αγώνα να εκφράζεται με φαινόμενα προπηλακισμού βουλευτών, επισημαίνοντας ότι «άλλοι ήταν αυτοί που στο παρελθόν πρωτοστατούσαν σε τέτοιες ενέργειες και σήμερα όλα αυτά τους γυρνάνε μπούμερανγκ».
Ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το σημαντικό είναι η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις συνελεύσεις και στα σωματεία, ο σχεδιασμός του αγώνα, ο πανελλαδικός συντονισμός και οι κοινές δράσεις όλων των κλάδων και τμημάτων του λαού.
Χαρακτήρισε τα «ανοιχτά ενδεχόμενα» συγκρότησης Οικουμενικής κυβέρνησης ή και εκλογών ως επιλογές του αστικού πολιτικού συστήματος, θεωρώντας ως το πλέον σημαντικό «ο λαός να αχρηστεύσει τις παγίδες, να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το αδηφάγο κεφάλαιο και την εξουσία του».
Είπε ότι «πολύ περισσότερο κόσμος από το σημερινό εκλογικό ποσοστό του Κόμματος αντιλαμβάνεται πως η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση», παρά την «ανακριβή εικόνα που δίνεται», επισήμανε ότι «η λαϊκή δυσαρέσκεια από μόνη της δεν οδηγεί αυτόματα σε εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ» και πρόσθεσε ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια «μπορεί να συναντηθεί με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ όταν γίνει συμμετοχή και δράση στο κίνημα»., όπου εκεί με ευθύνη μπορεί να δει ποιος είναι με ποιον και έτσι να συμπορευτεί με το ΚΚΕ».
Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την θέση της κυβέρνησης περί λύσης στο αγροτικό ή το ασφαλιστικό που πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα στενά δημοσιονομικά της χώρας, είπε ότι «τα δημοσιονομικά είναι «στενά» μόνο για το λαό. Για το κεφάλαιο προβλέπονται απλόχερες παροχές».
«Οι δικές μας προτάσεις ξεκινούν από τη λογική ο λαός να μην πληρώνει τα βάρη της κρίσης, να μπορεί να ζει με δικαιώματα και να καλύπτει σύγχρονες ανάγκες» τόνισε, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό ζητάμε να επιστραφούν πίσω όλα τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων που έκλεψαν κράτος και μεγαλοεργοδοσία. Γι’ αυτό ζητάμε η λαϊκή αντίδραση να μετατραπεί σε συνειδητή αμφισβήτηση του καπιταλιστικού συστήματος».
Σε ότι αφορά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης για βελτίωση των όρων της συμφωνίας με τους δανειστές, και το αν η προσπάθεια για να τεθούν «κόκκινες γραμμές» από την πλευρά της κυβέρνησης είναι μάταιες, είπε ότι κριτήριο της κυβέρνησης «δεν είναι η αναπλήρωση των απωλειών που είχε ο λαός στα χρόνια της κρίσης αλλά το πώς θα περάσει τα μέτρα που έχει ανάγκη και ζητάνε κεφάλαιο και κουαρτέτο και την ίδια στιγμή να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις. Γι αυτό όπως έχουμε πει επανειλημμένα έχει αναλάβει τη βρώμικη δουλειά».
Είπε ότι το grexit είναι στο τραπέζι ανεξάρτητα από την αξιολόγηση και τα μέτρα και η σχετική συζήτηση πρέπει να ειδωθεί στο φόντο των πολύ μεγάλων ανταγωνισμών εντός της Ευρωζώνης για την διαχείριση της κρίσης.
Σχετικά με τους αγώνες των αγροτών είπε ότι αυτοί, όπως και των άλλων εργαζομένων, είναι υπό την «ομπρέλα» των δίκαιων αιτημάτων τους, προσθέτοντας ότι «όποιος βλέπει κομματικές ομπρέλες αδικεί τον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και άλλων αγωνιζόμενων τμημάτων του λαού» και τονίζοντας ότι «η στήριξη ενός κόμματος σε έναν αγώνα δε σημαίνει και «κομματική ομπρέλα» ιδιαίτερα όταν αυτός ο αγώνας συσπειρώνει ανθρώπους με κριτήριο τα κοινά τους συμφέροντα και όχι με το τι ψήφισαν»
Σχετικά με την «εθνική συνεννόηση» επί του προσφυγικού, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε διατυπώσει εξαρχής συγκεκριμένες προτάσεις «που δεν έγιναν δεκτές και όσες έγιναν δεν υλοποιήθηκαν», επανέλαβε την θέση του Κόμματος ότι «δεν έχει νόημα η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών» και υπογράμμισε ότι «εθνική συνεννόηση» δεν μπορεί να υπάρξει «με την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που αποδέχονται τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, οι οποίες ευθύνονται για τα κύματα των προσφύγων – μεταναστών και τα οποία ζητούν να εφαρμοστούν αποφάσεις της ΕΕ, που δημιουργούν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας»
Πρόσθεσε πως η λύση στο προσφυγικό δεν βρίσκεται στην υλοποίηση των αποφάσεων της ΕΕ, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση διότι στήριξε αυτές τις αποφάσεις και είπε ότι οι κυβερνητικές ευθύνες μεγαλώνουν μετά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «με πρόσχημα το προσφυγικό, γιατί ουσιαστικά η παρουσία του σχετίζεται με τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς στη Συρία και θα αξιοποιηθεί από την Τουρκία για να προβάλλει τις γνωστές τις αξιώσεις για γκρίζες ζώνες και συγκυριαρχία στο Αιγαίο».
Το ΚΚΕ έχει προτείνει «την απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) στα κράτη τελικού προορισμού τους, σε αντίθεση με hot-spots ή κέντρα μετεγκατάστασης διαλογής και εγκλωβισμού. Επίσης και από τα νησιά μας. Έχουμε προτείνει ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και φυσικά να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια σε πολέμους κι επεμβάσεις στην περιοχή, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτούς τους πολέμους, που θα δημιουργούν περισσότερους ξεριζωμένους» κατέληξε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.