Είναι γραμμή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι στα μεγάλα θέματα, όπως είναι η ακύρωση των αρνητικών εξελίξεων στο προσφυγικό και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, επιβάλλεται η ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συσπείρωση, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ερωτηθείς, για την σημερινή πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά, απάντησε ότι «κάθε κίνηση κόμματος της αντιπολίτευσης που συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική».
«Είναι θετικό ότι και ηγέτες κομμάτων της αντιπολίτευσης στο προσφυγικό συνειδητοποιούν την ανάγκη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης και συνεννόησης. Παρά τις διαφορές μας είναι ανάγκη αυτή την ώρα να υπάρξει εκλογίκευση του πολιτικού ανταγωνισμού και να επενδύσουμε στα μεγάλα, στα δύσκολα, σ΄αυτά που επιβάλλουν την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση και συσπείρωση. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, και κάθε κίνηση κόμματος που συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετική», είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα για το προσφυγικό, ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «θα εξαντλήσουμε μέχρι τέλους όλες τις δυνατότητες, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες συμμαχίες και ερείσματα, για να ακυρωθούν όλες οι απαράδεκτες μονομερείς ενέργειες και να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με τις οποίες, το προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια ενωμένη Ευρώπη, τη Σένγκεν να λειτουργεί και με αποφυγή μονομερών ενεργειών.
«Η Ελλάδα αρνείται να γίνει αποθήκη ψυχών και πάρκινγκ προσφύγων», υπογράμμισε.
Ως προς την Τουρκία, είπε ότι «θα επιμείνουμε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις για τον ελεγχο των προσφυγικών ροών, σημειώνοντας την «ξαφνική και αδικαιολόγητη» αύξηση ροών προς το Καστελόριζο, θέμα για το οποίο θα καταθέσει, όπως είπε, αύριο ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι ροές πρέπει να περιοριστούν, πρόσθεσε, είτε με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, είτε με βάση την απόφαση του πολιτικού σκέλους του ΝΑΤΟ. Αλλά δυστυχώς και σ αυτό το σημείο, έχουμε προβλήματα λόγω των προσκομμάτων που προβάλλει η Αγκυρα στη στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην υλοποιηθεί η σχετική απόφαση.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «η χώρα μας, την ώρα που παλεύει για να αποτρέψει αρνητικά ενδεχόμενα, πρέπει να προετοιμαστεί γι αυτά. Κι αυτό απαιτεί την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο και για να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών και για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης».
Καταλήγοντας επανέλαβε ότι «οι δύο προτεραιότητες, ακύρωση των αρνητικών εξελίξεων στο προσφυγικό, ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης επιβάλλουν την ταχύτερη δυνατή συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας και την ευρύτερη δυνατή κινητοποίηση στο εξωτερικό, ώστε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής και να μην ακυρωθούν με μονομερείς ενέργειες».