Το μίτο που θα οδηγήσει στην έξοδο από τον τριπλό λαβύρινθο αγροτικού – προσφυγικού και αξιολόγησης αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου, σε μία προσπάθεια να αναστρέψει την παραλυτική εικόνα που παρουσιάζεται από πολλά Μέσα και να βάλει τέλος στην πολυεπίπεδη φθοροποιό ένταση, «κλείνοντας τα μέτωπα ένα ένα με την κοινωνία όρθια».
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Έχοντας δώσει ένα στίγμα των κοινωνικών ευαισθησιών της η κυβέρνηση με την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος για την Υγεία και την πρόσβαση σε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους στις δομές περίθαλψης, το κυβερνητικό επιτελείο έχει στρέψει από την Κυριακή στο κρίσιμο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τους αγρότες.
Από μία κλωστή το αγροτικό
Η τρίωρη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα και η τελεσιγραφική παρέμβαση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, μετά τις νέες αιτιάσεις εκπροσώπων των μπλόκων είναι ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη για την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης μετείχαν ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος για μία ακόμη φορά υπογράμμισε την ανάγκη εκπροσώπησης της μέγιστης μερίδας του αγροτικού κόσμου στην συνάντηση της Δευτέρας, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του μπλόκου της Νίκαιας για δεύτερη συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στην μερίδα των «αδιάλλακτων», τονίζοντας πως «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους. Ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην συνάντηση».
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα χρόνια προβλήματα των αγροτών, ωστόσο και οι ίδιοι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, καθώς και την ανάγκη ομαλοποίησης της οικονομικής ζωής που δεν μπορεί να επιτευχθεί με επ’ αόριστον μπλόκα στις οδικές αρτηρίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει «δώρα» να προσφέρει στους αγρότες λόγω των δημοσιονομικών δεδομένων, ωστόσο θα θέσει επί τάπητος ορισμένες βελτιώσεις που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εργασίας.
Στις βελτιωτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός περιλαμβάνεται η μετάθεση της εφαρμογής της αυξημένης εισφοράς του 20% για το 2021, αντί του 2019, αλλά και η δυνατότητα των αγροτών να εντάσσονται σε χαμηλότερα κλιμάκια εισφορών, λαμβάνοντας όμως και αναλόγως χαμηλότερη σύνταξη. Επιπλέον, νεφελώδες παραμένει το ενδεχόμενο διατήρησης του ΟΓΑ ως ξεχωριστό Ασφαλιστικό Ταμείο, με πηγές του Αγροτικής Ανάπτυξης να μην είναι αρνητικά διακείμενες υπό προϋποθέσεις.
Παράλληλα, με συνέντευξή του στην Αυγή ο Βαγγέλης Αποστόλου προανήγγειλε παρεμβάσεις, «προκειμένου να αποκτήσει ο αγρότης την αναγκαία ρευστότητα και πρόσβαση στη χρηματοδότηση, παρεμβάσεις υποστήριξης του αγρότη στην άσκηση της δραστηριότητάς του, παρεμβάσεις για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία, που μένει τελικά στον ίδιο από την παραγωγή του, και βέβαια παρεμβάσεις για μείωση του κόστους παραγωγής που είναι πράγματι υψηλό στη χώρα μας».
«Χειρουργικές» τομές για να καμφθεί το ΔΝΤ
Την ίδια ώρα που οι αγρότες συνεχίζουν τις πιέσεις για υπαναχωρήσεις, ανοιχτό παραμένει το μέτωπο της αξιολόγησης με την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των δανειστών να παραμένει άγνωστο. Από τη Δευτέρα πάντως επιστρέφουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών για να συνεχίσουν εκ του σύνεγγυς τις ανταλλαγές στοιχείων.
Μπορεί από την κυβέρνηση να εκφράζουν τις «βάσιμες εκτιμήσεις τους» ότι η αξιολόγηση θα έχει κλείσει το αργότερο μέχρι το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή στις 27 Μαρτίου, επικαλούμενοι μάλιστα και τις σχετικές δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί, ωστόσο τα όσα διεμήνυσε προς το ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη συνέντευξή του στη Real μεταφέρουν γλαφυρά το κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο. Όπως είχαν προβλέψει, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί προσκρούουν στην αδιάλλακτη στάση του ΔΝΤ (Τόμσεν) και δευτερευόντως του Γερούν Ντάισελμπλουμ, άρα ουσιαστικά του Σόιμπλε, για βαθύ μαχαίρι στην υπάρχουσα συνταξιοδοτική δαπάνη.
Ως εκ τούτου, στο οικονομικό επιτελείο έχει μπει μπροστά το εναλλακτικό σχέδιο για «λίφτινγκ» της κυβερνητικής πρότασης με επιμέρους παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με στόχο να «βγουν» τα νούμερα και να κλείσει η αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, στην αναθεωρημένη πρόταση προβλέπονται περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, περικοπές και πλαφόν στις κύριες από ένα ποσό και πάνω, μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα. Ουσιαστικά, αυτή είναι και η ύστατη γραμμή στην οποία αντέχει πολιτικά η κυβέρνηση να υποχωρήσει, μήνυμα το οποίο επιχείρησε να στείλει και ο υπουργός Οικονομικών, καλώντας το Ταμείο να «καταλάβει ότι είμαστε ευρωπαϊκή χώρα με κεκτημένα» και ότι δεν μπορούν να ζητούνται νέα δημοσιονομικά μέτρα, ούτε κόψιμο στις τρέχουσες συντάξεις, όταν η οικονομία και τα έσοδα έχουν πάει καλύτερα από τις προβλέψεις του καλοκαιριού.
Έσπασαν τη συμφωνία για τα σύνορα
Εν τω μεταξύ, συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου για την αθέτηση της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής από τη Σερβία και τα Σκόπια για τους Αφγανούς πρόσφυγες, μόλις δύο εικοσιτετράωρα μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών με ορίζοντα την έκτακτη συνεδρίαση της 6ης Μαρτίου. Την αθέτηση της κοινοτικής συμφωνίας κατήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας. «Ήταν μια εξέλιξη που παραβίαζε τη συμφωνία που κάναμε πριν από 16 ώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε στο κανάλι της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας. «Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας καθώς όπως είπε «η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo».
Πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι με φόντο την νέα Σύνοδο της 6ης Μαρτίου, όπου θα μετέχει και η Άγκυρα, η Τουρκία θα επιχειρήσει να κλιμακώσει τις πιέσεις με αυξημένες προσφυγικές ροές, προκειμένου να προσέλθει απέναντι στο κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο από θέση ισχύος.