«Στη χώρα μας οι έρευνες της κοινής γνώμης δυστυχώς χρησιμοποιούνται περισσότερο ως μέσα χειραγώγησης των πολιτών, παρά ως εργαλεία πολιτικής ανάλυσης», υπενθύμισε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τόσο στην περίοδο του δημοψηφίσματος όσο και σε εκείνη των εκλογών του Σεπτεμβρίου, επισήμανε ότι οι δημοσκοπήσεις αμφισβητούνται από τον κόσμο, ενώ ειδικά για την εν λόγω δημοσκόπηση είπε ότι «δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, οπότε αυτό που αποτυπώνεται εκφράζει περισσότερο μια αγωνία, παρά μια καταγραφή πολιτικής προτίμησης» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Χωνί», ερωτηθείσα για πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 3,7 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές αντιδράσεις, είπε ότι μετά τις δεκαετίες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, «την καταλήστευση των ταμείων με το PSI, τις αλλεπάλληλες περικοπές σε μισθούς και την αλματώδη ανεργία, το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο» και ως εκ τούτου, «η κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμισή του συνιστά αναγκαιότητα».
«Η δε δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης δεν έπρεπε να οδηγήσει σε μια ακόμα μείωση των συντάξεων, όπως έκαναν οι προηγούμενοι» πρόσθεσε.
Η κ. Σβίγκου εξέφρασε την εντύπωση ότι «πολλά από τα θετικά της μεταρρύθμισης δεν έχουν γίνει κατανοητά», αναφέροντας στη συνέχεια την εκτίμησή της ότι με τις διορθωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, και σε ό,τι αφορά τους νέους επιστήμονες, όσο και τους αγρότες, θα υπάρξει θετική κατάληξη.
«Όσον αφορά στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν έχουμε ακούσει καμιά αντιπρόταση, πέρα από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και τον συμψηφισμό των χρεών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών, όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έφτασε να μιλά για απόσυρση του ασφαλιστικού, διαλύοντας κάθε αμφιβολία για το πολιτικό αδιέξοδο του κόμματός του» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, είπε ότι αυτό συνιστά πανευρωπαϊκό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι ναι μεν ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την υπερπροσπάθεια της κυβέρνησης, πλην όμως, αυτό δεν αρκεί καθώς η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με γρήγορα βήματα στην αποτελεσματική και ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού.
Αναφερόμενη στην αξιολόγηση, η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι «οι θετικές δηλώσεις έχουν να κάνουν με οικονομικά στοιχεία, κι όχι με άλλου τύπου “ανταλλάγματα”. Έχουν να κάνουν και με την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης που έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένει το ίδιο να κάνει και η άλλη πλευρά».
Αναφορικά με τις κατηγορίες «αντιπολίτευσης-μιντιαρχών για προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ εκ μέρους της κυβέρνησης μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και του περιορισμού του αριθμού τους», είπε ότι θα ήταν «αστείο, αν όχι τραγικό, αυτοί που χειραγωγούν την κοινή γνώμη εδώ και πάνω από τρείς δεκαετίες να κατηγορούν την πρώτη κυβέρνηση που προσπαθεί να θέσει διαφανείς και αντικειμενικούς κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για χειραγώγηση». «Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Η αδειοδότηση θα υλοποιηθεί και κανένας υπέρμαχος της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας δεν χρειάζεται να ανησυχεί» σημείωσε η κ. Σβίγκου, εγκαλώντας κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «δρουν ως συνήγοροι των καναλαρχών». «Αλήθεια, θα δώσουν ποτέ κάποια εξήγηση στο γιατί δεν θέσπισαν οι ίδιοι τόσα χρόνια ένα θεσμικό πλαίσιο; Τι τους εμπόδισε να το κάνουν εκτός από τις εκλεκτικές τους συγγένειες με επιχειρηματικά συμφέροντα;» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί την εξουσία υπέρ των συμφερόντων των πολιτών, ιδίως των πιο αδύναμων όσο ο λαός την εμπιστεύεται», τονίζοντας ότι «κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με οπαδούς του πιο απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού και με θιασώτες του παλιού, φθαρμένου δικομματισμού δεν πρόκειται να συγκροτηθεί».
Ερωτηθείσα για «παράλληλες δράσεις», πέραν του «παράλληλου προγράμματος», η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στον συνεχιζόμενο εθνικό διάλογο για την Παιδεία, στο νέο αναπτυξιακό νόμο, στη μεταρρύθμιση που θα αφορά στην αναβάθμιση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της κοινωνικής οικονομίας, στη θεσμοθέτηση, από το δεύτερο τρίμηνο του 2016, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς.