«Το προσφυγικό είναι μια πολύ μεγάλη κρίση που μπορεί να δημιουργήσει ενδεχομένως μεγάλο ρήγμα στη συνοχή της Ευρώπης», επισήμανε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον Σκάι, και τόνισε ότι «φωνές όπως αυτές των χωρών του Βίσεγκραντ απομονώνονται από το σύνολο της Ευρώπης».
Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση από την Ευρώπη να μην έχουμε ούτε φράκτες, ούτε τείχη, ούτε φαινόμενα ξενοφοβίας, γιατί αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Επισήμανε ότι στην Ευρώπη έχουν αναγνωρίσει την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για το προσφυγικό, ότι η Ελλάδα έχει κρατήσει ψηλά τις αξίες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού και έχει υλοποιήσει τα πρακτικά μέτρα για να μπορέσει να γίνει η διαχείριση του προσφυγικού, για να σημειώσει ότι όμως «είναι επιβεβλημένο όμως να παρθούν πρωτοβουλίες από την Ευρώπη σε σχέση με την συριακή κρίση και την αύξηση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή που απειλούν την ειρήνη».
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η Τουρκία πρέπει να πιεστεί για να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση και από εκεί να γίνεται η ασφαλής μεταφορά των προσφύγων. «Όμως υπάρχουν και ξενοφοβικές απόψεις μέσα στη ΝΔ οι οποίες δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρέπει να απομονωθούν», παρατήρησε. Ανέφερε ακόμα ότι το παράδειγμα της Λέσβου είναι χαρακτηριστικό: «Το πώς δηλαδή οι πολίτες και οι τοπικές αρχές κράτησαν ψηλά αυτές τις αξίες εν αντιθέσει και με φωνές που ακούγονται στο εσωτερικό της χώρας».
Μεταξύ άλλων, είπε ότι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής θα γίνουν διάφορες συναντήσεις «και νομίζω ότι θα υπάρξει συζήτηση και για τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την αξιολόγηση έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην προσπάθεια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας». Ο κ. Ρήγας τόνισε ότι «μπορεί να ολοκληρωθεί η συμφωνία, να γίνει η αξιολόγηση και ταυτόχρονα ν’ ανοίξει και το θέμα της συζήτησης για το χρέος που έχει μπει ήδη επίσημα από πολλούς θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης». «Θεωρώ», προσέθεσε, «ότι θα ολοκληρωθούν εκτός και αν ακραία νεοφιλελεύθεροι κύκλοι της Ευρώπης θεωρήσουν ότι πρέπει να συνεχίσουν αυτό το καταστροφικό παιχνίδι που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια». Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε ότι «αυτό το παιχνίδι μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών πρέπει να σταματήσει», να σταματήσουν να δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική οικονομία μέσα από την αντιπαράθεσή τους, ειδάλλως, «θα είναι και πρόβλημα της ίδιας της Ευρώπης και νομίζω το έχουν κατανοήσει όλοι αυτό».
Όσον αφορά στο αγροτικό, τόνισε ότι πρέπει να κλείσουν τα εσωτερικά μέτωπα, όπως και αυτό, και ότι υπάρχουν τα περιθώρια ώστε να γίνει συζήτηση και να υπάρξει κατάληξη σε ένα αποτέλεσμα προς όφελος της παραγωγικής αγροτικής ανασυγκρότησης. Προσέθεσε ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «έχουν πειστεί και οι αγρότες προς αυτή την κατεύθυνση και τα ακραία στοιχεία θα απομονωθούν γιατί δεν βοηθάνε την πραγματική επίλυση των προβλημάτων».
Τέλος, σχετικά με τις δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη, είπε ότι «ήταν ατυχείς», ότι έχει κάνει διευκρινιστική δήλωση και έχει θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. «Θεωρώ ότι για λόγους ευθιξίας έπραξε σωστά και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα κινηθεί όταν επιστρέψει ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε.