Κοινή ανακοίνωση με την οποία καταδικάζουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της ΕΕ, οι οποίες μέχρι στιγμής «είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τις ζωές πολλών εκ των πολιτών της», εξέδωσαν ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς και βουλευτές κομμάτων εθνικών Κοινοβουλίων, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας.
«Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών στην ΕΕ αυξάνεται συνεχώς, συρρικνώνονται τα κοινωνικά δικαιώματα, η ανεργία (και ιδιαίτερα η νεανική ανεργία) παραμένει σε ψηλά επίπεδα, και οι λαοί των κρατών-μελών υποβάλλονται στη φτώχια και τη στασιμότητα», σημειώνουν, μεταξύ άλλων, στην κοινή τους ανακοίνωση.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές που υπογράφουν την κοινή διακήρυξη, χαιρετίζουν την αντίσταση των ευρωπαϊκών λαών, και ειδικότερα στις χώρες εκείνες που έχουν υποφέρει από την μονομερή λιτότητα και καλούν σε πολιτικές υπέρ των πολιτών όσον αφορά την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, η οποία θα αντικαθιστούσε το υπάρχον πλαίσιο, την υπάρχουσα δομή και τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και του δημοσιονομικού πλαισίου.
Αναλυτικά η διακήρυξη:
«Οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τις ζωές πολλών εκ των πολιτών της. Στο κέντρο αυτής της πολιτικής είναι το δημοσιονομικό σύμφωνο, η οικονομική διακυβέρνηση, η τραπεζική ένωση και το Ευρωπαϊκό εξάμηνο. Αυτές οι θεσμοθετημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές προσβάλλουν τη Δημοκρατία, επιτίθενται στα κοινωνικά δικαιώματα και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως φαίνεται και στην προσφυγική κρίση. Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην ΕΕ διαρκώς αυξάνεται, τα κοινωνικά δικαιώματα συνεχώς συρρικνώνονται, η ανεργία (ειδικά η ανεργία των νέων) παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι πολίτες των κρατών-μελών βιώνουν την φτώχεια και την αποτελμάτωση.
Εμείς καλούμε σε μια διαδικασία για να αναστρέψουμε οποιαδήποτε προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη οικονομική “ενσωμάτωση” στα πλαίσια των πολιτικών της ΕΕ, στη δομή του δημοσιονομικού συμφώνου και της οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κατευθυνθούμε σε πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, ανάπτυξης με κοινωνικά κριτήρια και κοινωνικής ισότητας. Θα πρέπει εναλλακτικές προτάσεις να ελαφρύνουν τα βάρη που έχουν επωμιστεί οι άνθρωποι από τις ισχύουσες δομικές μεταρρυθμίσεις. Η εσωτερική ζήτηση θα πρέπει να ανθίσει μέσω πραγματικών δημοσίων επενδύσεων, υψηλότερων μισθών, δυναμικότερων μισθολογικών διαπραγματεύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής καθώς και της προώθησης της βαθμιαίας φορολογίας. Η δημοκρατία θα πρέπει να ενισχυθεί, μέσα από την ενδυνάμωση του ρόλου τόσο των Εθνικών Κοινοβουλίων, όσο και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσης μέσω μεγαλύτερης ευθύνης, διαφάνειας και ελέγχου των Ευρωπαϊκών Πολιτικών.
Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν στην ευκαιρία της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 ώστε επιτέλους να δεσμευθούν σε πολιτικές πραγματικής σύγκλισης, βασισμένης στην κοινωνική πρόοδο και στην διαφύλαξη και προώθηση των δυνατοτήτων κάθε χώρας, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στη αειφόρο χρήση φυσικών πηγών, στην προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο την πραγματική οικονομική και κοινωνική συνοχή. Καλούμε για πολιτικές οι οποίες δίνουν προσοχή στις ανάγκες ανάπτυξης κάθε κράτους-μέλους, μειώνοντας το κενό ανάπτυξης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, όπως και τις υπάρχουσες οικονομικές, κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.
Χαιρετίζουμε την όλο και μεγαλύτερη αντίσταση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας από ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη (ειδικά σε αυτές τις χώρες οι οποίες έχουν υποφέρει από τα προγράμματα λιτότητας – Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος, Πορτογαλία) που καλούν σε κοινούς αγώνες ενάντια στη συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, καθώς και προς ένα πλάνο προοδευτικής ανάπτυξης για όλους τους Ευρωπαίους.
Εμείς, οι υπογράφοντες, που συμμετείχαμε στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2016, στις 16 Φεβρουαρίου, καλούμε σε υπέρ των πολιτών πολιτικές όσον αφορά την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, η οποία θα αντικαθιστούσε το υπάρχον πλαίσιο, την υπάρχουσα δομή και τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και του δημοσιονομικού πλαισίου”.
Τη δήλωση υπογράφουν:
Μέλη Εθνικών Κοινοβουλίων:
-Σκεύη Κουκουμά Κούτρα (ΑΚΕΛ, Κύπρος)
-Arthur (Tuur) Elzinga (Socialist Party, Ολλανδία)
-Bastiaan Van Apeldoorn (Socialist Party, Ολλανδία)
-Isabel Pires (Bloco de Esquerda, Πορτογαλία)
-Alberto Montero Soler (Podemos, Ισπανία)
-Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
-Νίκος Μανιός (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
-Μάκης Μπαλαούρας (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
Μέλη Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:
-Gabriele Zimmer (Die Linke, Γερμανία)
-Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
-Νεοκλής Συλικιώτης (ΑΚΕΛ, Κύπρος)
-Marisa Matias (Bloco de Esquerda, Πορτογαλία)
-Cornelia Ernst (Die Linke, Γερμανία)
-Tania Gonzales Peñas (Podemos, Ισπανία)
-Paloma Lopez Bermejo (Izquierda Plural, Ισπανία)
-Liadh Ni Riada (Sinn Fein, Ιρλανδία)
-Fabio De Masi (Die Linke, Γερμανία)
-Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
-Στέλιος Κούλογλου (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)
-Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα)