«Ο καιρός της υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση για την απαραίτητή συναίνεση για το ΕΣΡ έλαβε τέλος». Με αυτή τη φράση στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας σηματοδότησε την αλλαγή ατζέντας που επιχειρεί η κυβέρνηση, στρεφόμενη στην προνομιακή για το Μέγαρο Μαξίμου μετωπική σύγκρουση με μιντιακά συμφέροντα και τη διαπλοκή.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στο Μέγαρο Μαξίμου έναν χρόνο μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη πολιτική δύναμη αποφασίστηκε εν μέσω πολιτικής καταιγίδας για την αξιολόγηση και το προσφυγικό να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η προαναγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία για την τακτοποίηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με τη δημοπράτηση των τεσσάρων τελικά τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.
Με τη δημοπρασία των αδειών και το παράλληλο πρόγραμμα, το οποίο την Τετάρτη εισήχθη στη Βουλή, στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρείται μία επικοινωνιακή αντεπίθεση, με αιχμή του δόρατος τη σύγκρουση με τη διαπλοκή και την νομοθέτηση και εκτός μνημονιακού πλαισίου προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε πως «διαψεύδουμε τις Κασσάνδρες που λένε ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση παράλληλα με την διαπραγμάτευση, επαναφέροντας ένα νομοσχέδιο το οποίο, κατά γενική ομολογία, περιέχει ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν την ζωή των πολιτών».
Η τιμή εκκίνησης για τις τέσσερις άδειες πανελλαδικής εμβέλειας προσδιορίστηκε στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, καθώς όπως έγινε γνωστό η αρχική εκτίμηση για 8 εκατ. ευρώ κρίθηκε υπερβολική. Η διαδικασία που αναμένεται να επιλεγεί είναι αυτή των κλειστών οικονομικών προσφορών. Οι ενδιαφερόμενοι (σχήματα ή φυσικά πρόσωπα), εκτός από την κλειστή οικονομική προσφορά, θα συνυποβάλλουν πλήρη φάκελο υποψηφιότητας, ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εγγυητικές επιστολές, βεβαιώσεις και αποδεικτικά στοιχεία για την εξυπηρέτηση τραπεζικών δανείων.
Εφόσον η νομοθετική πρωτοβουλία πάρει το «πράσινο φως» από τη Βουλή, στη συνέχεια ενδεχομένως ακόμα και μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, αλλά το αργότερο μέχρι το Μάρτιο, θα αλλάξει άρδην το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Το πιθανότερο πάντως είναι πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διεξαχθεί από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ο σχετικός διαγωνισμός που θα επισφραγίσει το νέο τοπίο στην τηλεόραση και τα ΜΜΕ.
Η απόφαση αυτή ελήφθη από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, την ώρα που κυβερνητικοί αξιωματούχοι τις τελευταίες εβδομάδες κάνουν λόγο για σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης με αφορμή τόσο τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με τις διάφορες λίστες, όσο κυρίως την «δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών και την τακτοποίηση των ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 30 χρόνια ανομίας».
Ενδεικτική των προθέσεων μετωπικής σύγκρουσης με την οποία προσέρχεται στην εθνική αντιπροσωπεία η κυβέρνηση είναι η επίθεση με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς του Αλέξη Τσίπρα κατά της αντιπολίτευσης και κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, για τα αλλεπάλληλα ναυάγια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που οδήγησαν στην νομοθετική πρωτοβουλία. Αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός σημείωσε στην εισήγησή του πως «ξεπληρώνει γραμμάτια προς τους καναλάρχες» και πως «είναι κρίμα που ξεκίνησε έτσι τη θητεία του».
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας συμπλήρωσε πως «η άρνησή τους να συναινέσουν στη συγκρότηση αποτελεί θεσμική εκτροπή. Διότι η συναίνεση σε αυτή την περίπτωση δεν είναι προαιρετική, επιβάλλεται από το Σύνταγμα». «Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη θητεία του έτσι, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στη διαπλοκή», τόνισε και ανέφερε πως «αύριο κιόλας καταθέτουμε διάταξη που θα ορίζει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος». «Τέλος, είμαστε πλέον αναγκασμένοι τον διαγωνισμό για τις άδειες να αναλάβει η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, τηρώντας όλες τις εγγυήσεις της νομιμότητας και της διαφάνειας. «Η διαπλοκή βιώνει τις τελευταίες μέρες της παντοκρατορίας της και επιτίθεται σκληρά. Οι μέρες είναι δύσκολες γιατί όταν γεννιέται το καινούργιο υπάρχουν ωδίνες».», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα αντέξουμε, να υλοποιήσουμε την εντολή που με σαφήνεια μας έδωσε τρεις φορές ο ελληνικός λαός».
Το πολιτικό θερμόμετρο το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται να χτυπήσει “κόκκινο”, με την σχετική διάταξη να συζητείται στις 6 το απόγευμα στη Βουλή. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, κληθείς να σχολιάσει τα περί αντισυνταγματικότητας σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί στη Βουλή, απαντώντας στους επικριτές του πως «η κυβέρνηση επιθυμεί να διαμορφώσει μία βιώσιμη αγορά στα ΜΜΕ».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα δάνεια των τηλεοπτικών καναλιών, εξηγώντας ότι ελέγχονται από τη δικαιοσύνη, ενώ ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η αγορά δεν δίνει λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας των καναλιών. Ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε από τα ΜΜΕ «να μην επιχειρούν να βγάλουν μπροστά τους εργαζόμενους ως δικαιολογία» και έκανε λόγο για σφοδρή κριτική που δέχεται η κυβέρνηση. «Κριτική σχετικά με την μεταρρύθμιση για τα κανάλια δεχθήκαμε από τους ιδιοκτήτες όχι από τους εργαζόμενους«, διευκρίνισε.
Καταλόγισε επίσης στη Νέα Δημοκρατία ότι βρίσκει προφάσεις για να μη γίνει διαγωνισμός και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια διαλόγου
Ερωτηθείς για πιθανή αύξηση της ανεργίας στον χώρο των ΜΜΕ, από ενδεχόμενο κλείσιμο καναλιών, εξήγησε ότι μπορούν να γίνουν συγχωνεύσεις. «Δεν καταλαβαίνω ενώ ο ισχύων νόμος προβλέπει διαγωνισμό αυτός έχει καθυστερήσει τόσο πολύ. Προφανώς ο εξορθολογισμός κάποιους ενοχλεί» σχολίασε εν συνεχεία και πρόσθεσε ότι «υπάρχει κανάλι που κοιμήθηκε με περιφερειακή άδεια και ξύπνησε με εθνική».
Αργά το απόγευμα, με μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Επικρατείας επιβεβαίωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης:: «Αύριο η Βουλή ψηφίζει και η χώρα αποκτά ευρωπαϊκό πλαίσιο για το τηλεοπτικό τοπίο. Μια μεταρρύθμιση σε αρμονία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».