Τα δεξιά αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας γραντζούνισε αμέσως η προαναγγελία νέου κόμματος στον πολιτικό χώρο ανάμεσα στην αξιωματική αντιπολίτευση και τη Χρυσή Αυγή, στην οποία προέβη ο Τάκης Μπαλτάκος.
Η Συγγρού με μία αιχμηρή ανακοίνωση προς τον πρώην γγ του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Σαμαρά επιχείρησε να περιχαρακώσει τα «κεκτημένα», φοβούμενη πιέσεις και διαρροές προς την πλευρά του υπό σύσταση πολιτικού φορέα, ταυτίζοντας τον Τάκη Μπαλτάκο με τη Χρυσή Αυγή. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μπαλτάκος μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου είναι προνομιακός συνομιλητής» ανέφεραν χαρακτηριστικά από τη Συγγρού.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι οι ζυμώσεις είναι προχωρημένες, με τον στρατηγό Φράγκο Φραγκούλη, ο οποίος έχει οργανώσει εκδήλωση με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για σήμερα το βράδυ στην Αθηναϊκή Λέσχη, να προκρίνεται ως ο επικρατέστερος επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα.
Στη Συγγρού τηρούν στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο η προαναγγελία θα μετουσιωθεί και σε πράξη και θα υπάρξει ένα νέο κόμμα στη λογική της «σοβαρής» Χρυσής Αυγής, καθώς και στο παρελθόν είχαν γίνει σχετικές διαρροές. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις που υποβόσκουν και εντός της ΝΔ, την ώρα που επιχειρείται από τη νέα ηγεσία η προαναγγελθείσα στροφή στο μεταρρυθμιστικό κέντρο. Στάση αναμονής ωστόσο παρατηρείται και από τη λεγόμενη «σαμαρική» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ταχθεί υπέρ μίας πιο σκληρής αντιπολιτευτικής ρητορικής ενάντια στην κυβέρνηση και έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής στα «ντεσιμπέλ» για το προσφυγικό.
Την ίδια ώρα πάντως, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Λέσβο κατέστησε εμφανή την προσπάθεια να τηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες αναφορικά με το προσφυγικό με υιοθέτηση και «δεξιάς ρητορικής», καθώς εκπρόσωποι του «σαμαρικού» στρατοπέδου ζητούν να μην εξαιρεθεί το εν λόγω ζήτημα από την αντιπολίτευση του σκληρού ροκ. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η κατάσταση στο προσφυγικό επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της κυβέρνησης», τονίζοντας παράλληλα πως οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επαναπροωθούνται στις χώρες προέλευσης και πως η Ευρώπη θα πρέπει να εντείνει τις πιέσεις της προς την Τουρκία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Άγκυρας.
«Είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hot spots, στα πέντε νησιά του Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι η κατασκευή των hot spots από μόνη της, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
«Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Χρειάζεται μια οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται τα κράτη – μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μεταγκατασταθούν στην Ευρώπη», διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση διότι, όπως εξήγησε, το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί, «εάν δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του».
Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λέσβο, κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτσας της ΝΟΔΕ απάντησε και στην εκλογολογία, η οποία εκτιμάται από τη Συγγρού ότι καλλιεργείται ως μέσο πίεσης από το ίδιο το Μαξίμου, παρά τις επίσημες διαψεύσεις της κυβέρνησης. «Όποτε και αν γίνουν εκλογές, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη και θα βγει πρώτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να κλείσει τη συζήτηση που αφορά στο κατά πόσον η Συγγρού επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες, αλλά και σε ποιον βαθμό είναι έτοιμη γι’ αυτές.
Η συνολικότερη πάντως στάση πάντως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί μετά και τις 17 Φλεβάρη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστει για πρώτη φορά ως αρχηγός ενώπιον των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Εκεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί προ πιέσεων για συναινετική στάση τόσο στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, όσο και σε αυτό του προσφυγικού, θέματα για τα οποία η Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με διαρροές του Μαξίμου ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στο Λονδίνο.