«Οι αγρότες, στη μεγάλη τους πλειονότητα βρίσκονται στους δρόμους, γιατί δεν αντέχουν πέντε χρόνια μαυρίλας των δικών σας μνημονιακών πολιτικών και αγωνιούν για το αύριο. Από τα τελευταία επεισόδια σε βάρος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι κάποιοι, πολύ λίγοι αγρότες, έχουν στο μυαλό τους την τεχνητή όξυνση», ανέφερε στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση.
Προηγουμένως ο κ. Βρούτσης είχε ζητήσει την παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, επειδή, σε γραπτή ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης παρομοίωσε τα τρακτέρ των αγροτών, με τανκς.
«Ρίχνει λάδι στη φωτιά ενόψει κοινωνικής αναταραχής και αν δεν ζητήσετε την παραίτησή του, σημαίνει ότι συμφωνείτε» είπε ο κ. Βρούτσης απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας.
«Εδώ και χρόνια οι αγρότες κατεβαίνουν τέτοια εποχή στους δρόμους και ζητούν διάλογο και συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα για διάλογο, αλλά κάποιοι επιδιώκουν την τεχνητή όξυνση» απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε.
«Εμείς τους αγρότες τους θεωρούμε ελπίδα για τον τόπο. Τους προκαλέσαμε και τους περιμέναμε να συζητήσαμε όχι όπως μερικοί αντιλαμβάνονται να καταλάβουν την πλατεία συντάγματος με τρακτέρ».
Στην ερώτησή του ο κ. Βρούτσης έθεσε το θέμα της διακοπής της δημοσίευσης από τον περασμένο Αύγουστο της μηνιαίας έκθεσης με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, που περιλαμβάνει τα στοιχεία της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του αριθμού των συνταξιούχων.
Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «σκοταδισμό», ενώ χαρακτήρισε «ατεκμηρίωτο» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα στοιχεία που περιείχε δεν ήταν ακριβή.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν δομηθεί τα στοιχεία δεν ήταν στατιστικά σωστός, ενώ το γεγονός ότι περιείχαν τα ποσά των συντάξεων πριν από τις κρατήσεις των φόρων και της υγειονομικής περίθαλψης, περιελάμβαναν τους συνταξιούχους κάτω των 25 ετών, τους συνταξιούχους λόγω θανάτου και τις αναπηρικές συντάξεις, δημιουργεί σύγχυση και δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.