Με στόχο να ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις στο προσφυγικό ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Νίκος Ξυδάκης, θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα σειρά επισκέψεων σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης που βρίσκονται στον προσφυγικό διάδρομο.
Πρώτος σταθμός του κ. Ξυδάκη θα είναι τη Δευτέρα, η Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ (Johanna Mikl-Leitner), και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δρ Μίχαελ Λίνχαρτ (Dr. Michael Linhart).
Την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα, όπου θα συναντήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάτσακ και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ιβάν Κορτσόκ (Ivan Korčok).
Η περιοδεία του ΑΝΥΠΕΞ θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουγγαρίας, Σάντορ Πιντέρ (Sándor Pintér), τον υφυπουργό Επικρατείας, αρμόδιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Τακάς Σομπόλς Φέρεντς (Takács Szabolcs Ferenc) καθώς και τον υπουργό Οικονομικής Διπλωματίας, Λεβέντε Μαγιάρ (Levente Magyar).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στόχος της περιοδείας του αναπληρωτή υπουργού είναι να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις ελληνικές θέσεις για το προσφυγικό ζήτημα και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, από κοινού με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex και ότι την ίδια στιγμή, όμως, δεν βυθίζει βάρκες με πρόσφυγες, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών και των διεθνών συνθηκών.
Επίσης, ο κ. Νίκος Ξυδάκης θα επισημάνει τη συνεισφορά της Ελλάδας στο προσφυγικό (τη διάσωση, σε συνεργασία με τη Frontex, περισσοτέρων από 105.000 ανθρώπων) και θα ζητήσει την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την από κοινού διαχείριση της ιστορικής κρίσης, με αναλογικότητα και αλληλεγγύη. Θα ζητήσει, ακόμα, σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, την περαιτέρω συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων, υλική και ηθική, «η οποία βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με κάθε σκέψη για άρση της Ζώνης Σένγκεν, σφράγισμα των συνόρων και ύψωση ενός νέου Σιδηρού Παραπετάσματος, που θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο το ιστορικό εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».