Έντονος προβληματισμός για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει εντός της ασφυκτικής προθεσμίας την ολοκλήρωση των hot spots, την ώρα που από τις Βρυξέλλες τα μηνύματα που φτάνουν στη Συγγρού παραπέμπουν ουσιαστικά σε μία… τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και τη συνθήκη Σένκγεν, επικρατεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, επαναβεβαίωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί με γνώμονα μία εθνική γραμμή για το προσφυγικό.
Κατά την ενημέρωση που είχε από τον αρμόδιο υπουργό ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε τις ανησυχίες του μετά τις ευθείες απειλές για αποπομπή της χώρας από τη Συνθήκη Σένγκεν, με τον Γιάννη Μουζάλα να ενημερώνει αναλυτικά για τις πρωτοβουλίες της διυπουργικής του Σαββάτου και τον αγώνα δρόμου των αρμόδιων Αρχών, συμπεριλαμβανομένου πλέον και του στρατού, για την ολοκλήρωση των δομών υποδοχής και ταυτοποίησης των μεταναστών. Αμφότεροι μάλιστα, συμφώνησαν στην ανάγκη κοινών πιέσεων μέσω της ΕΕ για υλοποίηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, καθώς αποτελεί γενική ομολογία ότι η Άγκυρα δεν έχει πράξει απολύτως τίποτα από τα συμφωνηθέντα του Νοεμβρίου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι για πολλούς μήνες υποτίμησε αδικαιολόγητα την ένταση, το εύρος και την πολυπλοκότητα του ζητήματος, ότι έδειξε αργά αντανακλαστικά, ότι πήρε λάθος αποφάσεις και ότι έστειλε λάθος μηνύματα.
«Τελικά, υπό την πίεση ενός χαμένου εξαμήνου, που έπληξε πολλαπλώς την αξιοπιστία της χώρας, υποχρεώθηκε να αναλάβει μεγάλες δεσμεύσεις έναντι της Ευρώπης. Τώρα, οφείλει να τις εκπληρώσει για να μην δώσει αφορμή και δικαιολογία σε ορισμένους, που θα ήθελαν την απομόνωση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, με πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Επίσης ανέφερε ότι παρά τις επιμέρους ενστάσεις, τα σημεία καταγραφής (τα γνωστά HOT SPOTS) πρέπει να κατασκευαστούν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που η Κυβέρνηση ανέλαβε, σημειώνοντας ότι η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατασκευή τους, έγινε, εκ των πραγμάτων, αναγκαία λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων.
«Είναι όμως ξεκάθαρο ότι απαιτείται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. Δυστυχώς, μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος έδειξε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόκληση, όμως, είναι κοινή», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως τα ελληνικά σύνορα είναι και Ευρωπαϊκά.
Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, περιμένουμε την ουσιαστική στήριξη και την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Πρόσθεσε επ’αυτόυ ότι ζητήματα, όπως η ενίσχυση της FRONTEX και η ταχύτερη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλα κράτη – μέλη, πρέπει να λυθούν άμεσα.
Επιπρόσθετα έστειλε μήνυμα στην Τουρκία δηλώνοντας ότι η γειτονική χώρα έχει μεγάλες ευθύνες για την ανοχή που δείχνει στη δράση παράνομων δικτύων διακινητών, που δρουν στο έδαφος και ιδίως στις ακτές της.
«Καμιά ουσιαστική σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει εάν η ‘Αγκυρα δεν τηρήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της έναντι της Ελλάδας και της Ευρώπης», τόνισε.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε επίσης ότι το προσφυγικό είναι μείζον ανθρωπιστικό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα ασφάλειας, για την πατρίδα μας και είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να γίνεται πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.
«Συνοψίζοντας. Η πρόκληση του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι πολύ μεγάλη. Η Κυβέρνηση έχει την κύρια ευθύνη και τον πρώτο λόγο. Προσωπικά δεσμεύομαι να συμβάλλω ενεργά, και το πράττω ήδη, ώστε να καταστεί το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών διαχειρίσιμο και να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα απομόνωσης της χώρας μας από τη Συνθήκη Σένγκεν», κατέληξε στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Μουζάλας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συζήτησής τους, έκανε επίσης λόγο για καλό κλίμα.
«Συνάντησα κλίμα σύγκλισης» ανέφερε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε ότι υπήρξε εξαιρετική σύγκλιση όσον αφορά στο ότι το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα.
Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δρομολογεί συνάντηση και ενημέρωση και από τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο τη Δευτέρα συνάντησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ζητήσει από τον Επίτροπο να κατέβουν οι τόνοι από τις Βρυξέλλες καθώς το πρόβλημα αποτελεί ζήτημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη και ακραίες φωνές για αποπομπή από τη Σένγκεν δεν οφελούν. Παράλληλα, στην ηγεσία της ΝΔ σχεδιάζεται μπαράζ διεθνών επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με επικεφαλής των κομμάτων που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για «κατέβασμα» των τόνων που φέρνουν σε δύσκολη θέση την ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας παράλληλα συντονισμένες δράσεις για αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προβλήματος του προσφυγικού και μεγαλύτερες πιέσεις στην Τουρκία για εφαρμογή των δεσμεύσεών της που απορρέουν από τη συμφωνία του Νοεμβρίου.