«Αν ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις, τότε θεωρούμε ότι υπάρχει μια κοινή συνισταμένη με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε για το προσφυγικό ζήτημα ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο κ. Ξεκαλάκης επισήμανε ότι υπάρχουν κάποια πράγματα για τα οποία δεσμεύτηκε η Ελλάδα, σχετικά με τα hotspots και υπογράμμισε ότι το κρίσιμο στην παρούσα φάση είναι πότε θα ξεκινήσει η χώρα να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της.
Ανέφερε ότι το θέμα της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, θα είναι οι εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει δώσει τη δέουσα σοβαρότητα από το καλοκαίρι σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, με αποτέλεσμα -όπως είπε- να οξυνθεί.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η κ. Γεννηματά στη διάρκεια επαφών που είχε με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, προσπάθησε να τους καταδείξει ότι το προσφυγικό είναι ένα θέμα που δεν σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με την Ελλάδα, αλλά -όπως σημείωσε ο κ. Ξεκαλάκης- με ολόκληρη την Ε.Ε και την Ευρώπη γενικότερα.
«Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αξιολογούν και πώς πορεύεται και η Τουρκία, η οποία έχει πάρει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαφυλάξει κάποια πράγματα, για να κάνει κάποιες ενέργειες και να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες και αυτή έχει μείνει πίσω» επισήμανε.
Σε ερώτηση αν συμφωνεί με τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, ο κ. Ξεκαλάκης είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα με τους σημερινούς όρους που τίθενται, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναλαμβάνει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι λειτουργεί με δογματισμό και αρνείται να συζητήσει με τους αγρότες και τις άλλες παραγωγικές τάξεις.
Αναφερόμενος στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις πρέπει να διαμορφώσουν μια νέα πρόταση, ενώ επέκρινε την τακτική που ακολουθούσαν οι προηγούμενες ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ.
«Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς τις αφήσαμε στην άκρη (σ.σ. τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις) και διαμορφώναμε τον προγραμματικό μας λόγο με διάφορους τεχνοκράτες, συμβούλους υπουργών και παρατρεχάμενους» κατέληξε.