Με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος αναμένεται να ταξιδέψει την Πέμπτη στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι εκρηκτικές διαστάσεις των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών και οι ακραίες φωνές για απομάκρυνση από τη Σένγκεν λιώνουν όπως όλα δείχνουν τους πάγους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα στο εσωτερικό οι φόβοι για νέες καθυστερήσεις ρίχνουν το… στρατό στον αγώνα δρόμου για την έγκαιρη ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση και με την Άνγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, η οποία δέχεται πρωτοφανείς πιέσεις από το εσωτερικό και τα ίδια τα κόμματα της συμπολίτευσης για την διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης, ρίχνει το βάρος εκεί σε σχέση με την οικονομική κρίση της Ελλάδας.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι εφόσον μπορέσουν να κλείσουν τα στόματα τα ακραίων κύκλων της Ευρώπης με την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομής και την επαρκή αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο μέτρο που αναλογεί στην Αθήνα, θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν από ισχυρότερη θέση ζητήματα που άπτονται της οικονομίας, προσδοκώντας σε «αντισταθμιστικά οφέλη». Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν χαρακτηριστικά πως δεν είναι τυχαίες οι διαρροές σε μεγάλα διεθνή Μέσα για σύνδεση των δύο θεμάτων, τονίζοντας πως «η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τέτοιας έκτασης διπλή κρίση».
Παράλληλα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογραμμίζουν τις σαφείς αποστάσεις που τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις ακραίες φωνές εντός της ΕΕ που ακούστηκαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, αποδίδοντας την ψυχραιμότερη θεώρηση του ζητήματος και των υποχρεώσεων της χώρας για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στην ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα από την Ιερουσαλήμ, από όπου επαναφέροντας για ακόμα μία φορά την πλήρη αδιαφορία της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, προειδοποίησε ότι «το blame game ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει να βρεθούν λύσεις και όχι να μοιραστούν οι ευθύνες». Οι τόνοι κατέβηκαν με κοινοτικές πηγές να αναγωνρίζουν πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και συνελέχθησαν τα στοιχεία για τις υποχρεώσεις της χώρας στη Σένγκεν.
Τούτων δοθέντων, την ώρα που στο εσωτερικό η κυβέρνηση δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να προλάβει μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου να έχει έτοιμα τα hot spots, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν θετικά τα ψίγματα συναίνεσης που διαμορφώνονται για το μείζον εθνικό θέμα, με τον Αλέξη Τσίπρα να προσδοκά σε πιέσεις των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις ευρωομάδες τους προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές προς την Ελλάδα και να ενταθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία για την επίλυση του προσφυγικού.
Σε αυτό το κλίμα, την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπρατάξης, Φώφη Γεννηματά, με την τελευταία να ζητά ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού. Η κα Γεννηματά νωρίτερα είχε ζητήσει με επιστολή της στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές «λύσεις δίκαιες, αποτελεσματικές και συμβατές με τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας», θέτοντας τέσσερις βασικούς πυλώνες δράσης:
– Επίσπευση και βελτίωση της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
– Αξιοποίηση των θεσμικών εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας για την πρώτη υποδοχή, την οικογενειακή επανένωση και τη στέγαση των προσφύγων, αλλά και την επιστροφή ή την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών.
– Γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία όλων των hotspots και να εφαρμόσουμε πλήρως τα υφιστάμενα προγράμματα μετεγκατάστασης
– Θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων που θα εξασφαλίζουν ασφαλές ταξίδι στους πρόσφυγες, ιδίως τους πλέον ευάλωτους.
Παράλληλα και στη Νέα Δημοκρατία το προσφυγικό χαρακτηρίζεται εθνικό θέμα, στο οποίο δεν επιδέχεται πολιτικής εκμετάλλευσης μετά και την ευθεία απειλή για αποπομπή από τη Σένγκεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυβε την ανησυχία του μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την αξιωματική αντιπολίτευση να δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έτσι, τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και την Τετάρτη θα επισκεφθεί τη Λέσβο. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ξεκινήσει κύκλος επαφών με τους επικεφαλής των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο “ατύχημα” στην κρίσιμη Σύνοδο της 18ης Φεβρουαρίου, ενώ θα επιδιώξει και συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να μετριαστούν οι ακραίες φωνές που κατά γενική ομολογία προέρχονται μέσα από τα σπλάχνα του ΕΛΚ.
Ρίχνουν το στρατό στη μάχη για τα hot spots
Τον στρατό ρίχνει στην μάχη η κυβέρνηση για την άμεση υλοποίηση όλων των υποχρεώσεων της χώρας μας σε ό,τι αφορά το προσφυγικό.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά την διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας Π. Καμμένος, Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Δ. Τόσκας, Εθνικής ‘Αμυνας, Δ. Βίτσας, Μεταναστευτικής πολιτικής, Γ. Μουζάλας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δ. Παπαγιαννάκος.
Υπό την πίεση της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση προχωρά στην επιτάχυνση των έργων για την έγκαιρη αποπεράτωση των κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών (hotspots) στα πέντε νησιά [Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κω και Λέρο] καθώς και των δύο κέντρων μετεγκατάστασης (relocation) στην ενδοχώρα.
Στόχος είναι η Ελλάδα να έχει υλοποιήσει μέχρι τη Σύνοδο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και υπογραμμίζει ότι αντίστοιχο αίσθημα ευθύνης θα πρέπει επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε η ενεργότερη συνδρομή του ΥΠΕΘΑ σε διαρκή συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα:
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
-να ορίσει άμεσα προσωρινούς συντονιστές στα 5 κέντρα υποδοχής στα νησιά,
-να επιβλέψει και να συνδράμει με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων,
-να αναλάβει τη στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες,
-να παραχωρήσει τα στρατόπεδα Σίνδου και Σχιστού, άμεσης χωρητικότητας 500 ατόμων, με δυνατότητες φιλοξενίας επιπλέον 4.000 ατόμων το καθένα, για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης (Relocation Camp). Παράλληλα, αναλαμβάνει, την έγκαιρη παράδοσή τους καθώς και τη λειτουργία τους.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη πλήρη στελέχωση με προσωπικό των 5 κέντρων υποδοχής προκειμένου στα κέντρα να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης ταυτοποίησης των προσφύγων.