Η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με τη συμμετοχή Εισαγγελέων και υπηρεσιακών παραγόντων με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωνά Νικολάου. Στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας βρέθηκαν τα θέματα συνεργασίας των δύο χωρών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και αντηλλάγησαν απόψεις επί του θέματος ενώ εξετάσθηκαν οι δυνατότητες ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για « μία εποικοδομητική συνεργασία» που αφορούσε θέματα Δικαιοσύνης και διαφθοράς αλλά και ζητήματα «στρατηγικού σχεδιασμού κατά της διαφθοράς των δύο κυβερνήσεων μας». «Αποφασίσαμε η συνεργασία μας να συνεχιστεί, -είπε ο υπουργός- να επακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις, ανταλλάξαμε απόψεις, θα καταρτιστεί και κοινή ομάδα εργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, θα συμμετέχουν Εισαγγελείς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες για να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο, την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επίσης συζητήσαμε θέματα δικαστικών συνδρομών και αποφασίσαμε να ενταθούν οι προσπάθειες και η επιτάχυνση διεκπεραίωσης και από τις δύο πλευρές των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωνάς Νικολάου υπογράμμισε ότι «Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η Κύπρος προετοιμάζει το δικό της στρατηγικό σχέδιο κατά της διαφθοράς» και συμπλήρωσε πως «Το Υπουργείο εδώ έχει ετοιμάσει, ήδη, ένα στρατηγικό σχέδιο, το οποίο τρέχει και στα πλαίσια της κοινής μας προσπάθειας επιδιώξαμε σήμερα να δημιουργήσουμε μία ομάδα κοινή, η οποία ουσιαστικά θα συμβάλει, από τη μια και στην προετοιμασία των δικών μας στρατηγικών στόχων και δράσεων και από την άλλη στην από κοινού αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που μας απασχολούν καθόσον αφορά την διαφθορά»
Όπως τόνισε ο υπουργός « Είναι κοινή διαπίστωση και των δύο μας ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα για τα οποία χρειάζεται όπως από κοινού εργαστούμε τόσο στο χώρο τον ευρωπαϊκό όσο και στους εθνικούς μας χώρους, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, ή τουλάχιστον να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες πρόληψης όσον αφορά στα ζητήματα διαφθοράς».
Μνημόνιο δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου
Μνημόνιο δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συμφώνησαν να υπογράψουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωνάς Νικολάου. Οι δύο Υπουργοί Δικαιοσύνης συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στην μακρά περίοδο φιλίας που συνδέει τους λαούς και τους πολιτισμούς των δύο χωρών αλλά και τη φιλία των δυο ανδρών. Όπως υπογράμμισε «υπάρχουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τη Δικαιοσύνη, τα οποία πρέπει να προχωρούν για αμοιβαίο όφελος. Εξετάσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων τα οποία θα έχουν συνέχεια και στα θέματα της Δικαιοσύνης και στα θέματα διοίκησης της Δικαιοσύνης και σε θέματα εκπαίδευσης» και κατέληξε «Επομένως σήμερα συμφωνήσαμε να ξεκινήσουμε μια συνεργασία και θα υπογράψουμε και ένα σχετικό μνημόνιο, πρωτόκολλο στο οποίο θα αποτυπώνεται αυτή η τόσο πρόθυμη συμφωνία μας και με πολύ χαρά και προσήλωση θα προχωρήσουμε στο μέλλον την εφαρμογή του» .
Από την πλευρά του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωνάς Νικολάου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη συνεργασία αφορά σε πολύ σημαντικά θέματα «αρχής γενόμενης από τα θέματα που μας απασχολούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο κ. Νικολάου τόνισε πως συζητήθηκαν κάποια ειδικά θέματα, τα οποία εκκρεμούν στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε : «Έχουμε επίσης συζητήσει άλλους τομείς συνεργασίας όπως είναι τα θέματα εκπαίδευσης και αντιμετώπισης κοινών ζητημάτων που αφορούν τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης. Ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση και ανάπτυξη των σωφρονιστικών μας συστημάτων και στο επίπεδο προγραμμάτων θεραπείας χρηστών ναρκωτικών. Έχουμε συζητήσει θέματα που σχετίζονται με ζητήματα δικαστικής συνδρομής αλλά και με τα γενικότερα ζητήματα συνεργασίας των δυο χωρών τα οποία θα καταγραφούν και θα αποτελέσουν ένα μνημόνιο συνεργασίας που ουσιαστικά θα οδηγήσει στη δημιουργία αντίστοιχων τεχνικών ομάδων συνεργασίας. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλτατο Υπουργό Δικαιοσύνης για τη συνάντηση που είχαμε σήμερα, πέρα από τις συναντήσεις μας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβούλιου Υπουργών γιατί πραγματικά σήμερα βάζουμε τις βάσεις για να αρχίσουμε μια εντελώς διαφορετική συνεργασία σε σημαντικά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που για μας αποτελούν προτεραιότητες στη διαμόρφωση της κοινής προσπάθειας για μια εντελώς διαφορετική κοινωνία από αυτή που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν».