«Η μείωση 15% στην επικουρική σύνταξη δεν μικρή, είναι μεγάλη… Φτάνει τα 30 ευρώ κατά μέσο όρο», τόνισε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας σχετικές δηλώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη.
«Δεν έχει σημασία αν η μείωση είναι στην κύρια σύνταξη την επικουρική ή το μέρισμα…Το εισόδημα θα μειωθεί», εξήγησε ο κ. Κουτρουμάνης, προσθέτοντας ότι έχουν προγραμματιστεί και περικοπές της τάξης του 15% στο εφάπαξ.
«Η αύξηση της εργοδοτικής εισφοράς θα προκαλέσει προβλήματα, με μείωση της εισπραξιμότητας με μείωση ενισχύονται τα έσοδα», προειδοποίησε ο πρώην υπουργός. «Εμείς κάναμε περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ… Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να παίρνει κάποιος σύνταξη μεγαλύτερη από τις αποδοχές του ως εργαζόμενος ή να συνταξιοδοτείται στα 55 έτη», επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να αναπτύσσεται και η οικονομία, πέραν των περικοπών.
«Το 2014 υπήρχε ταμειακή ισορροπία στο ασφαλιστικό και δεν χρειαζόταν να γίνει καμία μείωση δήλωσε από την πλευρά του στο σταθμό μας ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. «Ο κ. Φλαμπουράρης έχει το θράσος να κάνει λόγο για “μικρές μειώσεις 20% στις επικουρικές το 2016”, ενώ έγιναν και μειώσεις 6% το 2015. Πρόκειται για ένα τριμηνιάτικο χαμένο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο κόσμος επέλεξε το ευχάριστο, και όχι το χρήσιμο, και σήμερα το πληρώνει», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει κάνει 13 μειώσεις στις συντάξεις», σχολίασε ακόμη ο κ. Βρούτσης. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ο φόρος ένα τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση είναι σε πλήρη αντίφαση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
Πάντως, ο καθηγητής Κοινωνικής Ασφάλισης, Σάββας Ρομπόλης, επανέλαβε ότι έχει στα χέρια του μελέτη που συνέταξε επιτροπή υπό τον ίδιο σύμφωνα με την οποία το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2031 χωρίς καμία περικοπή των κύριων αλλά και των επικουρικών συντάξεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρομπόλης κάλεσε το υπουργείο Κοινωνικών ασφαλίσεων και τους Οργανισμούς του να κινηθούν πιο αποφασιστικά στην πάταξη της εισφοροδιαφυγης αλλά και την είσπραξη των εισφορών στα προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας. Όπως είπε, η μελέτη της επιτροπής του κινείται στην πρόβλεψη της τρόικας για ασφαλιστική δαπάνη στο 15% του ΑΕΠ.