Εν μέσω προσωπικών συγκρούσεων που σε κάποιες περιπτώσεις ξέφυγαν από κάθε όριο πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις των συγκρούσεων Γ. Αμυρά (Ποτάμι) – Κ. Κατσίκη (ΑΝΕΛ) και Χρ. Καραγιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ) – Γ.Λαμπρούλη (ΚΚΕ).
Σε κάθε περίπτωση η ψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια προκάλεσε κλυδωνισμούς στα κόμματα ενώ φάνηκαν οι έντονες ιδεολογικές αντιθέσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός έσπασε σε δύο κομμάτια με τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει το νομοσχέδιο και τους ΑΝΕΛ να καταψηφίζουν. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ του Κώστα Κατσίκη (ΑΝΕΛ) και του Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) όταν ο πρώτος χαρακτήρισε τους ομοφυλόφιλους ως «σεξουαλικά παρεκτρεπόμενους». Στη συνέχεια όμως και το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος δεν πήγε στη Βουλή, έσπασε στα δύο. Τελικά, πέντε βουλευτές καταψήφισαν, τρεις υπερψήφισαν.
Ανάλογη ήταν η κατάσταση και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Η ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπασε σε τρία κομμάτια με 29 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Μάκης Βορίδης και Χαράλαμπος Αθανασίου να καταψηφίζουν, 19 μεταξύ των οποίων οι Γιάννης Πλακιωτάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη να υπερψηφίζουν και 27 βουλευτές να επιλέγουν την αποχή.
Σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων και με 193 ψήφους, έναντι 56 κατά, σε σύνολο 249 παρόντων βουλευτών, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το σύμφωνο συμβίωσης.
Η σταθερή γραμμή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αρνητική στάση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο (πλην τριών βουλευτών που υπερψήφισαν) το «όχι σε όλα» της Χρυσής Αυγής και οι διαφοροποιήσεις βουλευτών που παρατηρήθηκαν στα κόμματα, κυρίως στη ΝΔ, καθώς και ο μεγάλος αριθμός απόντων, χαρακτήρισαν την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια, τόσο επί της αρχής όσο και σε άρθρα, καθώς και σε μία τροπολογία. «Όχι» επίσης ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απουσίασαν 10 βουλευτές του κόμματος.
Το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων καθώς και 19 βουλευτές από τη ΝΔ και τρεις των ΑΝΕΛ.
Από τη ΝΔ υπερψήφισαν επί της αρχής 19 βουλευτές: Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης (κατά στο άρθρο 7) Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας (κατά στα άρθρα 9, 10 και 11), Νίκος Παναγιωτόπουλος (κατά στα άρθρα 9,10 και 11) Χρήστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης, Σίμος Κεδίκογλου. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιάννης Βρούτσης υπερψήφισαν επί της αρχής αλλά καταψήφισαν όλα τα άρθρα.
«Όχι» ψήφισαν 29 βουλευτές της ΝΔ: ‘Αννα Καραμανλή, ‘Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκουδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιαννάκης Στέργιος, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Γιόγακας, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος και Φωτεινή Αραμπατζή.
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίασαν 27 βουλευτές: Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Φωτεινή Αραμπατζή, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Καραγκούνης Κώστας, Γεωργία Μαρτίνου, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλμάς, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Αντωνιάδης.
Από τους ΑΝΕΛ, «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης είπαν η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος καταψήφισαν. Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος απουσίαζε από την ψηφοφορία.
«Όχι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ενώ απουσίαζε ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθης Παναγούλης.
Κατά την συζήτηση κυριάρχησε η κονκάρδα που λάνσαρε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τα χρώματα της κοινότητας των ομοφυλόφιλων για να μιλήσει για την σχέση της Αριστεράς με τον πολιτικό φιλελευθερισμό, οι συγκρούσεις μεταξύ διαφωνούντων βουλευτών καθώς και οι ακραίες τοποθετήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής όπως του Δημήτρη Κουκούτση που θυμήθηκε την ομοφυλόφιλη οικογένεια του Στέλιου του… μπετατζή που ζούσε δίπλα του στο Άμστερνταμ.
Ο Γιώργος Αμυράς του Ποταμιού ζήτησε να δοθεί στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα της υιοθεσίας και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, ο οποίος έχει εκφράσει επανειλημμένως την ομοφοβική του διάθεση. Αν κάποιος ομοφυλόφιλος συνευρεθεί με τον κ. Κατσίκη θα κατηγορηθεί για κτηνοβασία είπε ο κ. Αμυράς. «Είναι πολιτικός αλήτης. Θα προβώ σε μήνυση εναντίον του» απάντησε ο βουλευτής.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πάντως ζήτησε «συγγνώμη σε όσους στερούνταν δικαιώματα όλα αυτά τα χρόνια». «Ο αγώνας χρειάζεται συστράτευση των δημοκρατικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων. Απαιτείται πολιτικό θάρρος για να μην επιτρέψουμε στις δύσκολες ημέρες να κερδίσει το σκοτάδι αλλά να κερδίσει η Δημοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.