Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και οι ανάγκες για στελέχωσή τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των πρυτάνεων. Στη σημερινή συνεδρίαση της συνόδου παρευρέθησαν και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, καθώς επίσης και η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου.
«Η υποχρηματοδότηση και η αδυναμία λειτουργίας με τα δεδομένα του σημερινού προϋπολογισμού», ήταν το βασικό θέμα της συνόδου, δήλωσε ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος και παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα που προέκυψε από την τοποθέτηση της πολιτικής ηγεσίας, «ότι θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση των προϋπολογισμών με μία αύξησή της». Παράλληλα, τόνισε ότι αναδείχθηκε το θέμα της υποστήριξης των υποδομών, της ανάγκης προκήρυξης θέσεων για διδακτικό, επιστημονικό, και άλλο προσωπικό που είναι απαραίτητο, καθώς και η ανάγκη «να προχωρήσει γρήγορα η πολιτεία σε λειτουργικές ρυθμίσεις, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των ΑΕΙ».
Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου, ο υπουργός Παιδείας χαιρέτησε το κλίμα συνεργασίας που υπάρχει με τους πρυτάνεις. Χαρακτηριστικά, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «συναντίληψη» των δύο πλευρών για τα προβλήματα και τις προοπτικές των πανεπιστημίων.
«Στόχος είναι η ανάκαμψη της δημόσιας χρηματοδότησης, ούτως ώστε να ακολουθήσουμε τους μέσους όρους των ευρωπαϊκών χωρών», είπε ο κ. Φίλης, αναφερόμενος στο ποσοστό του ΑΕΠ που προβλέπεται από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία, και σημείωσε: «Φέτος σταθεροποιήσαμε το ποσοστό στο 2,8% του ΑΕΠ, με στόχο να φτάσουμε το 4,5-5%».
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, επίσης, η ηγεσία του υπουργείου παρέδωσε στους πρυτάνεις αντίγραφα των νομοσχεδίων που αφορούν τη λειτουργία των πανεπιστημίων και την έρευνα, σε μία προσπάθεια «διαβούλευσης και όχι μονομερών ενεργειών», όπως δήλωσε ο κ. Φίλης.
«Για εμάς κόκκινη γραμμή είναι, επικουρικά στον εθνικό διάλογο, να υπάρξει αυτό το μεταβατικό νομοσχέδιο, που θα λύνονται θέματα δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης, τόνωσης του αυτοδιοίκητου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, αλλά και της ακαδημαϊκότητας», δήλωσε στη συνέχεια η κ. Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε ότι πρότεινε στη σύνοδο να κάνει τις παρατηρήσεις της επί του σχεδίου αυτού.
Οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους, προσανατολίζονται στη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου, μετά τις γιορτές, ούτως ώστε να έχουν μελετηθεί τα νομοσχέδια και να μπορέσουν να καθοριστούν οι απόψεις και οι παρατηρήσεις που θα γίνουν προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.