«Στην πολιτική πρέπει να κάνεις και ένα βήμα πίσω, αν δε σου δημιουργεί πρόβλημα. Δε θα αλλάξει τίποτα, αν το παράλληλο πρόγραμμα ψηφιστεί στις αρχές Ιανουαρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, μιλώντας στο Πρακτορείο fm.
«Μία υποχώρηση δεν είναι ποτέ ευχάριστη, αλλά μία υποχώρηση, όταν δεν αποκλίνεις από τον τελικό σου στόχο, νομίζω ότι δε μπορεί να θεωρηθεί κάτι που δεν είναι συνετό. Είναι αφροσύνη να πηγαίνεις και να κοπανάς και να δημιουργείς μέτωπα εκεί που δεν υπάρχουν», είπε ο κ.Τσιρώνης, εκτιμώντας ότι η καθυστέρηση στη συζήτηση για το παράλληλο πρόγραμμα θα είναι ολιγοήμερη, καθώς «και το δικό μου υπουργείο έχει πάρα πολύ σημαντικά άρθρα εκεί, τα οποία αφορούν και τα απορρίμματα και άλλα ζητήματα».
Ερωτηθείς σχετικά με τη συνέχιση ή μη της επένδυσης στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική από την Ελληνικός Χρυσός, εν αναμονή και της απόφασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι «οι Σκουριές είναι μία επένδυση, που, όταν την βρήκαμε, ήταν αδειοδοτημένη από το Ελληνικό Κράτος, υπάρχει συνέχεια της διοίκησης και εκείνο, το οποίο εμείς θα κάνουμε και κάνουμε, είναι να δεσμεύσουμε την εταιρεία, να τηρεί απαραίτητα τους περιβαλλοντικούς όρους».
«Η εταιρεία δεν το κάνει αυτό», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ακόμη και αν «κατάφερε και ίσως καταφέρει μέσω μίας απόφασης δικαστηρίου, που δεν αφορά την ουσία, να καθυστερήσει», σε σχέση με την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, «αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να το κάνει, όπως γίνεται με όλες τις εταιρείες στην Ελλάδα». «Ότι έχει μία άδεια ή ξαναπήρε μία παράταση ακόμα, δε σημαίνει τίποτα. Κι εγώ μπορεί να έχω μία εταιρεία, που ρυπαίνει και να τη γλιτώσω μία, δύο, τρεις… Κάποια στιγμή, όμως, ό,τι άδεια και να έχω, το κράτος θα με κλείσει», είπε.
Εξάλλου, ο κ.Τσιρώνης προανήγγειλε την κατάθεση «πολύ σύντομα», εθνικού σχεδίου για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. «Αυτό φυσικά σημαίνει ότι θα σταματήσουμε κάποια στιγμή και στην Ελλάδα -και σύντομα- να καίμε λιγνίτη. Αυτό θα γίνει βαθμιαία και είναι πρώτο μέλημά μας να μη θιγούν θέσεις εργασίας και δε θα θιγούν. Όπου έγινε αυτή η στοχευμένη και στρατηγικά μεθοδευμένη μετάβαση, δε χάθηκαν θέσεις εργασίας, αντιθέτως κερδήθηκαν, αυτό να το ξέρει η περιοχή (σ.σ.της Κοζάνης)», είπε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πραγματοποιεί σήμερα και αύριο περιοδεία στους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Το πρωί του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις Πρέσπες με τον εκεί Φορέα Διαχείρισης και τον Δήμαρχο Πρεσπών. «Στην Πρέσπα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, να κυρώσουμε επιτέλους την τριεθνή σύμβαση. Υπήρξαν προβλήματα, που δεν είχαν να κάνουν με το περιβάλλον, έχουν να κάνουν κυρίως με εθνικά – διπλωματικά ζητήματα, είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε αυτά, γιατί υπάρχουν βέβαια και εθνικές πολιτικές, που αφορούν άλλα ζητήματα και όχι το περιβάλλον, αλλά η Πρέσπα ενώνει τα κράτη, δεν τα χωρίζει και νομίζω ότι μία ενιαία και συλλογική διαχείριση και από τις τρεις χώρες, που περικλείουν την Πρέσπα, θα είναι προς όφελος όλων», είπε.