Η ρύθμιση των κόκκινων δανείων αποτελεί το βασικό κλειδί, μαζί με την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να «πάρει μπροστά» η ελληνική οικονομία ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Στόχος είναι η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας της οικονομίας και η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας με τρόπο που προστατεύει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία θωρακίζονται από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο από την ασύδοτη δράση κερδοσκοπικών funds και το οποίο όπως είπε θα εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα.
Πρόκειται, είπε ο κ. Χουλιαράκης, για δύο μεγάλες περιοχές μεταρρυθμίσεων, μαζί με το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου.
Αναφερόμενος στο νέο μισθολόγιο, είπε ότι ανεβάζει τις αμοιβές των πιο ικανών και πιο εξειδικευμένων χωρίς να μειώνει τις αμοιβές των υπολοίπων, με στόχο την προσέλκυση στο δημόσιο τομέα νέων ανθρώπων με ικανότητες και διάθεση να δουλέψουν, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Θεσπίζεται μηχανισμός εξέλιξης για τους άριστους υπαλλήλους και συνδέεται η εξέλιξη με τις επιδόσεις, ενώ ανταμείβεται η θέση ευθύνης.
Συνεχίζοντας ο κ. Χουλιαράκης αντέκρουσε σχετικές αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για αύξηση της δημοσιονομικής δαπάνης και τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο ενώ ανέφερε ότι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου εξοικονομούνται από το 2016 έως το 2019 682 εκατ. ευρώ.
Αναφερόμενος στο θέμα του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι με το νομοσχέδιο παραμένει ως έχει αλλά θα υπάρξουν αλλαγές όχι σε σχέση με τον ορισμό του τι είναι παραμεθόριος αλλά σε σχέση με τη δυσκολία προσβασιμότητας. Ο κ. Χουλιαράκης πρόσθεσε ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί με νέα νομοθετική παρέμβαση μετά από προεργασία και μελέτη την οποία θα αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.