Για το δραματικό παρασκήνιο της συνόδου κορυφής του περασμένου Ιουλίου, όπου η Ελλάδα έφτασε μόλις ένα βήμα πριν την έξοδο… της Ευρωζώνης, το Grexit, μίλησε ο πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης. Όπως είπε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απείλησαν τον Αλέξη Τσίπρα με δημοψήφισμα για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.  Όπως εκτιμά πάντως, η αλλαγή στάσης του Α. Τσίπρα έχει αποκαταστήσει πλέον τη σχέση της χώρας με την ΕΕ.

Μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Καθημερινής περιέγραψε την κρίσιμη σύνοδο όπως την έζησε λέγοντας «πρόβαλαν και αυτοί την απειλή ότι μπορούμε να πάμε κι εμείς σε δημοψήφισμα και να μην συνεισφέρουμε, στο βαθμό που θα θέλαμε, στη διάσωση της Ελλάδας».

Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα του Κυπριακού, ο Κύπριος πρόεδρος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει λύση ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι. «Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί και αύριο, εάν λογικευθεί η άλλη πλευρά και γίνουν υποχωρήσεις που δεν θα αφήνουν νικητές και ηττημένους». Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψω σχέδιο το οποίο θα θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο, αντί να αναλάβω την ευθύνη να το δεχθώ ή να το απορρίψω, θα το θέσω ενώπιον του λαού».

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης ζητά να διασφαλιστεί ότι η συμφωνία με την Τουρκία, κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής, θα υλοποιηθεί. Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν πρόκειται να ανοίξουν τα κεφάλαια της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ αν η Άγκυρα δεν αναγνωρίσει και σεβασθεί τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο».