«Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δέσμευση του ΔΝΤ, χρειαζόμαστε την πλήρη συμμετοχή των ιδιωτών στα πολύ φιλόδοξα επίπεδα του 90% στην διαδικασία διαχείριση του δημόσιου χρέους».
Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα που πέρασε κατά τις επαφές στους στις ΗΠΑ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι : «πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας -το ΔΝΤ, το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ- ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: Έχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και τις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους».
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε ο μαραθώνιος των συναντήσεων και διαβουλεύσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από την έδρα του ΔΝΤ, όπου ο κ. Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα εκπρόσωπο, καθηγητή Παναγιώτη Ρουμελιώτη, συνάντησε τους εκτελεστικούς διευθυντές του ταμείου που εκπροσωπούν τη Λ.Δ. της Κίνας (Luo), την Ιταλία (Sadun), τη Γαλλία (Fayolle) και τις ΗΠΑ (Rediker).
Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), κ. Charles Dallara και το επιτελείο του.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και στο σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Η διαδικασία αυτή τελεί τώρα πλέον υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρώτη σχετική σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου στην Αθήνα.
Στο κτίριο του IIF ο κ. Dallara ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό σε συνάντηση στελεχών του διεθνούς οργανισμού που συμμετείχαν σε σεμινάριο σχετικό με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές των οίκων αξιολόγησης και στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.
«Η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την Ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογο του κ. Timothy Geithner, στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών. Συζήτησαν για τα διεθνή δεδομένα που διαμορφώνονται, για τα θέματα του προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και φυσικά, για την κρίση στην Ελλάδα.
Οι κ.κ. Βενιζέλος και Geithner συζήτησαν επίσης πτυχές της τελευταίας απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21.07.11, καθώς και για τη διάθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βοηθήσει, με όσο γίνεται πιο δημιουργικό τρόπο και μέσω του ΙΜF και σε διμερές επίπεδο.