Τη δυνατότητα ανταλλαγής γνωμών και ανάπτυξης κοινής δράσης μεταξύ των κομμάτων παρά τις διαφορετικές απόψεις και θέσεις σε σειρά ζητημάτων, υπογράμμισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στη διάρκεια της ομιλίας του στο «κλείσιμο» των εργασιών της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.
Εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι τα κόμματα πρέπει και μπορούν να σταθούν επάξια στο καθήκον για το οποίο δημιουργήθηκαν, ως πρωτοπόρες δυνάμεις στην πάλη για την χειραφέτηση της εργατικής τάξης, των άλλων εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, «για να οδηγήσουμε την εργατική τάξη και το λαό στο δρόμο της δικής τους εξουσίας, της ανατροπής τελικά του καπιταλισμού, για μια κοινωνία ειρήνης και ελευθερίας, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».
Επισήμανε ότι το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών στην Γαλλία επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για την συντηρητικοποίηση της συνείδησης «στην οποία οδηγεί εκτός των άλλων και η ίδια η αποτυχία της μέχρι σήμερα στρατηγικής όλων των αστικών κομμάτων, τόσο των νεοφιλελεύθερων όσο και των σοσιαλδημοκρατικών, αλλά και των συμμάχων αυτών των κομμάτων, των διαφόρων ”αριστερών”».
«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της αδιέξοδης πολιτικής της μέχρι τώρα κυβερνώσας Αριστεράς, όπως ονομάζεται, της σοσιαλδημοκρατίας, που στην πραγματικότητα γίνεται το λίπασμα για να θρέφεται το τέρας του φασισμού, του εθνικισμού, των ακροδεξιών αντιδραστικών κομμάτων στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ότι για μια ακόμα φορά, όπως και με τον πατέρα της Μαρί Λεπέν «η στρατηγική αυτή οδηγεί στη στήριξη των διαφόρων ‘’αριστερών’’ στην δεξιά για να μη βγει η ακροδεξιά, με βάση και τις σημερινές δηλώσεις του Ολάντ και άλλων κομμάτων στη Γαλλία».
Ανέφερε ότι είτε ατόφια αστικά κόμματα, είτε οπορτουνιστικά που κινούνται εντός του καπιταλιστικού συστήματος, «ξεθωριάζουν σιγά – σιγά τις όποιες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές τους αν αυτό απαιτήσει η ανάγκη της υπεράσπισης της καπιταλιστικής οικονομίας, της καπιταλιστικής εξουσίας», προσθέτοντας ότι «αυτό συνέβη και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την προσαρμογή του μόλις ανέλαβε την αστική διαχείριση, την κυβερνητική διαχείριση, τον περασμένο Γενάρη για πρώτη φορά».
Χαρακτήρισε ως «δηλητήριο για την εργατική – λαϊκή συνείδηση» την επιδίωξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης από αυτά τα κόμματα, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν προβάλλουν την διαχωριστική γραμμή που τέμνει στην πραγματικότητα τις κοινωνίες, δηλαδή την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην εργατική τάξη και την αστική τάξη, τα μονοπώλια και τον λαό, αλλά προβάλλουν δευτερεύουσες αντιθέσεις και διαχωριστικές γραμμές.
Αυτή η επιχειρηματολογία που με διάφορες παραλλαγές εμφανίζεται στις διάφορες χώρες, προτάσσει σε πρώτη γραμμή τις σχέσεις ενός καπιταλιστικού έθνους – κράτους με τα υπόλοιπα κράτη και βάζει σε δεύτερη μοίρα ή και αποκρύπτει τελείως τις ταξικές διαφορές στο εσωτερικό του κάθε ξεχωριστού κράτους. Επίσης, συγκαλύπτει το γεγονός ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που προϋπήρχαν, που υπάρχουν ή και άλλες που μπορεί να δημιουργούνται σήμερα, διέπονται από το μεγάλο ανταγωνισμό και τις ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των μελών τους. Αυτή η ανισοτιμία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού όπου, όπως όλοι ξέρουμε σαν μαρξιστές – λενινιστές, ο νόμος της ανισόμετρης ανάπτυξης, της ανισομετρίας είναι απόλυτος. Συνεπώς, αυτό το ζήτημα μπορεί να λυθεί τελικά μόνο με την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού, του σάπιου συστήματος σε κάθε χώρα. Ιδιαίτερα θεωρούμε επικίνδυνο το γεγονός ότι ενώ αυτή η επιχειρηματολογία διαπερνά όλα τα κόμματα του συστήματος, είναι πιο έντονη σε σοσιαλιστικά, σε άλλα οπορτουνιστικά κόμματα, που έχουν δυστυχώς και αναφορές στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Νέος γενικευμένος ιμπεριαλιστικός πόλεμος
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι «μπορούμε να πούμε μάλλον με σιγουριά πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στον οποίο παίρνουν μέρος ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ισχυρές καπιταλιστικές συμμαχίες» και τόνισε την αναγκαιότητα παρέμβαση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, «προβάλλοντας πρώτα από όλα τις θέσεις του κομμουνιστικού κινήματος ενάντια στην εμπλοκή των χωρών μας στις επεμβάσεις κατά άλλων χωρών και λαών και στη συμμετοχή των χωρών μας στους πολέμους αυτούς».
Είπε ότι το ΚΚΕ προσπαθεί να ερμηνεύσει με ταξικά κριτήρια τόσο την εμπλοκή της Ρωσίας, όσο και άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι οι χώρες αυτές δεν είναι πλέον σοσιαλιστικές και δεν εκφράζουν τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών συμφερόντων στον ανταγωνισμό τους με τα αμερικάνικα, με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.
Υπογράμμισε, ταυτόχρονα ότι το κομμουνιστικό κίνημα λαμβάνει υπόψη του ποιος προετοίμασε, στήριξε και ακόμα εξοπλίζει και χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές.
Πρόσθεσε ότι το κομμουνιστικό κίνημα, επίσης, δεν πρέπει να είναι αδιάφορο για το πως θα μπορέσει το ίδιο και οι λαοί να αξιοποιήσουν τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις διάφορες καπιταλιστικές, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Τονίζοντας ότι το κομμουνιστικό κίνημα πρέπει να καθορίζει με ταξικά κριτήρια την στάση του σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικού χειρισμού απέναντι στις διάφορες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ο Δημ. Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «αυτή μπορεί να είναι η αρχή μιας συζήτησης που ανοίξαμε σήμερα».
Εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εκδήλωσης βαθύτερης και συγχρονισμένης διεθνούς κρίσης.
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ επισήμανε την αναγκαιότητα έκφρασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων με όλους τους λαούς του κόσμου και ιδιαίτερα του Ουκρανικού, των λαών της Μ. Ανατολής, του Παλαιστινιακού και του Κυπριακού «στον αγώνα του για μια Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς προστάτες, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα» και με όλα τα κινήματα που παλεύουν ενάντια στον καπιταλισμό.
«Είμαστε πεισμένοι ότι το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, αλλά ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός. Σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτή την πεποίθηση συντονίζουμε την πάλη μας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Με όπλο και την κοσμοθεωρία μας και την οργάνωσή μας» κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.