«Το ότι δεν τίθεται σε καμία περίπτωση θέμα οικουμενικής κυβέρνησης δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρξει διάλογος σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash».
Σημείωσε ότι «δεν αναζητούμε ούτε κυβερνητικούς συμμάχους, ούτε κυβερνητικούς εταίρους» και πως «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής». «Όλοι γνωρίζουμε τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης», είπε, «όλοι γνωρίζουμε ότι μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και ασφυκτικό πλαίσιο θα πρέπει να εφαρμοστεί, εκτός από τα μέτρα της συμφωνίας, και ένα παράλληλο πρόγραμμα υπεράσπισης των κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων».
Ειδικότερα αναφορικά με τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων πάνω σε μείζονα ζητήματα, η κ. Σβίγκου υπενθύμισε ότι «προεκλογικά αυτοί οι οποίοι σήμερα αρνούνται ακόμα και να ψηφίσουν τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας την οποία είχαν ψηφίσει και που αυτή τη στιγμή αντιστέκονται σε οποιαδήποτε κυβερνητική πρωτοβουλία, είναι οι ίδιοι που καλούσαν προεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε συγκυβέρνηση». Τόνισε ότι «αυτό που λέγαμε τότε και επαναλαμβάνουμε και σήμερα είναι ότι στα κρίσιμα ζητήματα, όπως το ζήτημα του ασφαλιστικού, σε ζητήματα δηλαδή που ξεπερνούν έναν πολιτικό ορίζοντα τετραετίας, χρειάζεται ο διάλογος και οι προτάσεις όλων των πολιτικών κομμάτων».
Υπενθύμισε δε ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις αρχές του Οκτώβρη, ως προς το ασφαλιστικό, είχε προαναγγελθεί αυτός ο διάλογος «χωρίς τότε να υπάρχουν οι σημερινές αντιδράσεις». «Οπότε ο διάλογος αυτός δεν είναι κάτι καινούργιο», σχολίασε και επισήμανε επιπλέον πως όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση «όχι μόνο δεν επιζητούσε το διάλογο για τα κρίσιμα θέματα, αλλά επίσης ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν είχε καν την ευθιξία να έρχεται στην Βουλή είτε για να ενημερώνει είτε για να απαντά στις ερωτήσεις των υπολοίπων κομμάτων».
Η εκπρόσωπος Τύπου ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται απλώς η αντιπολίτευση να εξαντλείται σε επίπεδο τηλεοπτικών παραθύρων, είτε σε καταγγελίες, είτε σε αφορισμούς και να μην καταθέτουν τα κόμματα τις δικές τους προτάσεις, που και αυτές θα πρέπει να κριθούν από τον ελληνικό λαό όπως και το κυβερνητικό σχέδιο».
Επιπλέον, ως προς τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, η κ. Σβίγκου παρέπεμψε στην περίπτωση της διαπραγμάτευσης για τα στεγαστικά δάνεια, αναφέροντας ότι η ΝΔ δεν έκανε τίποτε απολύτως σε επίπεδο Ευρώπης για να στηρίξει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, κατήγγειλε στην Βουλή το πλέγμα προστασίας της κυβέρνησης υπέρ των αδυνάτων. «Δεν γίνεται να συνεχίζεται μια αντιπολίτευση που εξαντλείται στην κενολογία και την καταγγελία», σημείωσε.
Η κ. Σβίγκου επισήμανε ότι με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων (οικονομικής, προσφυγικής, κρίσης ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή), «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα καλείται να παίξει ένα ρόλο σταθεροποιητικό και ένα ρόλο που θα της επιτρέψει να είναι μέρος της διαχείρισης και της επίλυσης αυτών των κρίσεων με βάση ένα προοδευτικό πρόσημο». «Τόσο στο επίπεδο της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, όπου πρέπει να επιλεχθούν λύσεις ανάπτυξης και όχι λιτότητας, στο επίπεδο των προσφυγικών ροών όπου η Ελλάδα προτάσσει τη λύση της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας απέναντι σε μια Ευρώπη φρούριο και ύψωσης νέων φραχτών, όσο και στο επίπεδο της ασφάλειας όπου θα πρέπει η διαχείριση και η αποκλιμάκωση των κρίσεων να γίνεται με όρους διπλωματίας και πολιτικού διαλόγου», συμπλήρωσε.
Στο ίδιο πλαίσιο, επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργείων και οι επισκέψεις στο εξωτερικό, με τελευταία αυτή σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, «δεν έχουν έναν απλό εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά προσπαθούν από τη μια να προσδώσουν στην Ελλάδα το ρόλο που της αρμόζει, αλλά και από την άλλη η ευρύτερη περιοχή μπορεί να ωφεληθεί από την αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας».